Wyszukiwarka

Podjęcie przez rolników działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego będzie możliwe od 1 stycznia 2017 r. Informację podano na konferencji prasowej, w której uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, Podsekretarz Stanu Ewa Lech oraz Dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Krystian…Czytaj więcej: Rolniczy handel detaliczny Dodaj komentarz

Według najnowszego raportu AIJN1 (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sokowniczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednak Polacy piją wciąż za mało soków – tylko ponad 13 litrów rocznie na osobę, co stanowi ponad połowę mniej niż…Czytaj więcej: Soki coraz popularniejsze wśród Polaków Dodaj komentarz

O uprawie winogron i produkcji myślą w kontekście przyszłych pokoleńwiatowa produkcja wina wyniosła na koniec ubiegłego roku ponad 275 mln hektolitrów. Duża część pochodzi od małych, niezależnych producentów i firm rodzinnych. – Wiele spośród najlepszych win na świecie jest produkowanych przez firmy rodzinne. By stworzyć…Czytaj więcej: Rodzinne firmy producentami najlepszych win Dodaj komentarz

Kiedy sprzedaż bezpośrednia jest opodatkowana 2% podatkiem? Czy cydr (lub perry) może być sprzedawany w ramach sprzedaży bezpośredniej, jeżeli jest wyprodukowany z owoców pochodzących z własnej uprawy, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy? 2% podatku od dżemuRolnik sprzedający przetworzone w sposób inny niż przemysłowy…Czytaj więcej: Sprzedaż bezpośrednia a ulga podatkowa Dodaj komentarz

Wczoraj, 18 maja, odbyło się w Warszawie spotkanie międzynarodowego zespołu ekspertów, którzy analizowali trendy na rynku sokowniczym w 5 krajach objętych kampanią „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”. Eksperci z Polski, Czech, Słowacji, Rumunii oraz Litwy skomentowali wyniki najnowszych badań świadomości…Czytaj więcej: Soki i musy głównym tematem międzynarodowego spotkania ekspertów Dodaj komentarz

GUS podaje, że zbiory jabłek w ostatnim sezonie wyniosły 3,150 mln t. Jednak jeśli przyjrzeć się szacunkowemu bilansowi przedstawionemu przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wygląda na to, że jesienią zebraliśmy prawie 3,9 mln t. Na krajową konsumpcję pójdzie 505 tys. t, w bezpłatnej dystrybucji rozdane zostanie 290…Czytaj więcej: 60% zbiorów polskich jabłek idzie do przetwórstwa Dodaj komentarz

Rolnik może produkować dżemy z jabłek, gruszek, śliwek, malin z własnego gospodarstwa w warunkach domowych. Aby je sprzedawać i nie narazić się na zarzut naruszania bezpieczeństwa i higieny przy tego rodzaju produkcji należy stosować się do wytycznych dobrych praktyk żywieniowych. Od 1 stycznia 2016 r. rolnik–przetwórca może sprzedawać…Czytaj więcej: Dżemy od sadowników Dodaj komentarz

Multimedia

17.08.01 FruitSmart

popup1