Borówki z historycznym rekordem konsumpcji

Jak wynika z badań Kantar ponad połowa Polaków jadła borówki w sierpniu w dniu poprzedzającym badanie (53%). To najwyższy wynik od początku realizacji sondaży monitorujących konsumpcję kluczowych gatunków. Pomiar został zrealizowany w pierwszej połowie sierpnia. Można przypuszczać, że w szczycie sezonu, jaki przypadnie w tym roku na początek września, ten wynik będzie jeszcze wyższy. Spożycie borówek jest bowiem w sierpniu wyższe niż w lipcu br. aż o 22 p.p. i wyższe niż przed rokiem o 8 p.p..

Badanie zrealizowano w dniach 6-11 sierpnia 2021 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Sprzedaż cały czas rośnie. Jesteśmy w trakcie bardzo udanego sezonu. Owoców jest bardzo dużo, są bardzo dorodne i coraz więcej borówki zostaje w Polsce, jako plantatorzy bardzo się z tego się cieszymy - mówi Dominika Kozarzewska, reprezentując Fundację Promocji Polskiej Borówki.

- Konsumenci są coraz bardziej świadomi wyjątkowych walorów zdrowotnych borówek i całej grupy owoców jagodowych, tzw. polskich superowoców. Borówki podbiły wszystkie światowe rankingi najzdrowszych owoców. Wspomagają pracę mózgu i naszą odporność, a ponieważ sezon w tym roku jest nieco opóźniony, na pewno warto by znalazły się w każdym szkolnym plecaku już 2 września. Teraz jest też dobry czas by borówki mrozić. Są najdojrzalsze i najtańsze. Coraz więcej jest też przetworów z tegorocznych zbiorów. Rosnącą popularność dostrzegli przetwórcy. Dzięki nim uprawianymi w Polsce borówkami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok – dodaje Kozarzewska.

Konsumpcja owoców w sierpniu

Najpopularniejszym owocem w sierpniu były jabłka, które w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało ośmiu na dziesięciu Polaków (80%). 6% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 11% 4-5 razy w tygodniu.

Wspomniana borówka znalazła się na drugim miejscu wśród wszystkich uprawianych w Polsce owoców. Borówki jadło 53% badanych. Spożycie borówek jest wyższe niż w lipcu br. (o 22 p.p.) i przed rokiem (o 8 p.p.).

Ponad połowa (52%) Polaków w sierpniu jadła śliwki. To więcej niż przed rokiem (o 3. p.p.).

Na bardzo wysokim, stałym, poziomie jest spożycie malin. Od dwóch miesięcy sięga 47%.

W sierpniu wzrosło spożycie wiśni z 28% do 37% oraz czarnej porzeczki z 22% do 26%.

Na kolejnym miejscu znalazły się truskawki. Na początku miesiąca odnotowano znaczny spadek ich spożycia (o 56 p.p.).

Spożycie aronii (15%) utrzymuje się na mniej więcej stałym poziomie. Regularne badania tego gatunku prowadzone są od czerwca 2020 roku.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 

Powiązane artykuły

X