Polska rozważa wprowadzenie hiszpańskich rozwiązań

Hiszpania, by ograniczyć nieuczciwe praktyki handlowe w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw rolnych i spożywczych wprowadziła ustawę, która gwarantuje, iż cena w umowie, którą ma otrzymać dostawca, musi być w każdym przypadku wyższa od całkowitych kosztów produkcji poniesionych przez konkretnego dostawcę. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozważa wprowadzenie na gruncie ustawodawstwa polskiego przepisów ustawy hiszpańskiej w zakresie poprawy funkcjonowania łańcucha żywnościowego.

Wiceminister Norbert Kaczmarczyk poinformował, że aktualnie w resorcie rolnictwa prowadzona jest analiza rozwiązań prawnych wprowadzonych w Hiszpanii. Podkreślił, że hiszpańskie rozwiązania nie były jeszcze omawiane na forum UE, ponieważ ustawa została przyjęta 14 grudnia 2021 r. Zatem nieznana jest skuteczność ich funkcjonowania i egzekwowania w tym zakresie.

Zauważył, że pojawiają się również pytania, jak na wdrożone przepisy zareaguje rynek. Niewątpliwie takie rozwiązania mogą być atrakcyjne dla rolnika, bo ten będzie czuł się bezpiecznie z punktu widzenia rynkowego, ale z drugiej strony nie zapewniają, że odbiorca na pewno po tej cenie zakupi ten produkt.

Wiceminister wskazał również na ryzyko związane z prezentowaniem kosztów w kontekście utrzymania konkurencyjności gospodarstw rolnych. Podkreślił, że w poszczególnych regionach kraju gospodarstwa mają różne koszty produkcji m.in. ze względu na warunki produkcji rolnej. Małe gospodarstwa wykazują często wyższe koszty wytworzenia w stosunku do dużych i  zorganizowanych producentów rolnych i wprowadzenie takich rozwiązań może być dla nich niekorzystne.

Podczas posiedzenia Podkomisji zapowiedziano dalszą dyskusję mającą na celu przyjęcie jak najlepszych rozwiązań prawnych, które będą dobrze służyły polskim producentom żywności.

źródło: gov.pl

Powiązane artykuły

X