7 na 10 klientów chętnie dopłaci do żywności bio

Żywność ekologiczna oznacza więcej witamin i minerałów oraz brak szkodliwych produktów ochrony roślin. Konsumenci wiedzą to coraz lepiej. Niemal 7 na 10 klientów kupujących produkty bio jest w stanie zapłacić więcej za jakość ekologiczną – wynika z raportu Farmy Świętokrzyskiej „Trendy w ekozakupach Polaków”. Najchętniej kupowane są organiczne warzywa i owoce.

- Na półkach polskich sklepów coraz łatwiej znaleźć żywność bio oznaczoną certyfikatem zielonego listka. Widać, jak rosnąca świadomość konsumentów napędza sprzedaż i rozwój tego rynku. Klienci mają także coraz większą wiedzę na temat różnic pomiędzy produktami ekologicznymi i konwencjonalnymi, dlatego są w stanie zapłacić więcej. Trzeba pamiętać, że ekologiczne uprawy podlegają restrykcyjnym kontrolom, a ich uprawa wymaga więcej pracy, w tym ludzkich rąk, co generuje wyższe koszty dla producentów. Jednak ich wartość dla zdrowia trudno przeliczać na pieniądze i klienci doskonale to rozumieją - mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Aż 67 proc. osób, które kupują żywność ekologiczną jest gotowych zapłacić za nią więcej niż za żywność konwencjonalną. Częściej przyznają to kobiety niż mężczyźni (72 proc. vs 62 proc.). Jedna piąta nie chce płacić wyższej kwoty za produkt bio, wynika z raportu Farmy Świętokrzyskiej.

Wśród żywności ekologicznej, na którą badani są w stanie wydać więcej, dominują owoce i warzywa (69 proc.) oraz jajka (54 proc.). Połowa konsumentów jest gotowa więcej zapłacić za ekologiczne mięso, a 45 proc. za nabiał. Około jedna czwarta wyda więcej na mąki, kasze, ryże i inne produkty zbożowe oraz kiszonki, a jedna piąta na napoje i soki. Na bio produkty dla dzieci więcej pieniędzy jest w stanie przeznaczyć 18 proc. zapytanych. Za gotowe ekologiczne posiłki dopłaci 14 proc. konsumentów.

Powiązane artykuły

Marki i ekologia nas nie uratują

Zasady ekologicznej produkcji owoców

Co trzeci Polak regularnie kupuje żywność ekologiczną

X