Begonia - jabłko o aromacie kwiatów

W niewielkim regionie w Chinach uprawia się jabłka o aromacie begonii. Odmiana wyróżnia się też wyjątkową słodyczą i chrupkością.

„To najsłodsze jabłko na świecie z brixem 19-22. Szklistość miąższu wskazują, że jabłko zostało zerwane po przymrozkach, zwiększając poziom Brixa. Po czterech do sześciu tygodniach przechowywania w kontrolowanej atmosferze ślady rdzeni wodnych znikną" -  mówi Ricky Chong z World Fresh Exports.

Całkowitą produkcję jabłek Begonia szacuje się na około 300 000 ton lub równowartość 15 milionów 18-kilogramowych kartonów. Do tej pory większa część uprawy była kierowana na rynek krajowy. Ponieważ odmiana cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród chińskich konsumentów, dostępne były niewystarczające ilości, aby rozważyć eksport jakichkolwiek ilości. Jednak ze względu na to, że World Fresh Exports ma teraz do zaoferowania duże ilości, jabłka będą w tym sezonie smakowane przez konsumentów w różnych częściach świata. „W tym tygodniu pakujemy kontenery do Singapuru, Wietnamu, Indonezji, Stanów Zjednoczonych i Kanady” – powiedział Chong. Ponadto próbki są wysyłane do Malezji, Kambodży, Hongkongu i Tajlandii.

Jabłka są pakowane w najnowocześniejszym zakładzie eksportowym, dostępne są różne opakowania. „Jabłka sprzedawane są pod naszymi markami Uśmiechnięty Budda, Królewski Żuraw i Szumiący Ptaszek. Jabłka Begonia będą kosztować około 3,99 USD za 500-gramowe opakowanie. Chong nie może się doczekać wprowadzenia jabłka Begonia na światowe rynki . „Wierzymy, że świat pokocha te jabłka, a popyt eksploduje, gdy coraz więcej kupujących pozna smak tej chrupiącej, twardej i pysznej odmiany”.

źródło: freshplaza.com / fot. freshplaza.com za: World Fresh Exports, Inc.

Powiązane artykuły

X