Produkcja owoców u UE – Polska liderem

Według raportu przygotowanego przez Unię Europejską w 2021 r. w krajach UE zebrano łącznie 24,9 mln ton owoców (z wyłączeniem owoców cytrusowych i winogron), z czego 14,4 mln ton stanowiły owoce ziarnkowe (jabłka i gruszki), a 6,0 mln to owoce pestkowe (takie jak brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie i śliwki).

2,6 mln ton stanowiły owoce subtropikalne i tropikalne (takie jak figi, kiwi, awokado i banany), 1,2 mln ton orzechy, a 0,7 mln ton owoce jagodowe (z wyłączenie truskawek). 

W 2021 r. głównymi producentami owoców w UE były Polska (19,7 %), Włochy (19,3 %) i Hiszpania (17,8 %). Ponadto w 2021 roku zebrano 11,5 miliona ton owoców cytrusowych.

Ze względów klimatycznych – dobre nasłonecznienie i brak ujemnych temperatur – Hiszpania jest wiodącym producentem owoców cytrusowych w UE: sady owocowe znajdują się głównie we wschodnich i południowych regionach kraju. W 2021 r. Hiszpania odpowiadała za prawie trzy piąte (58,4 %) całej produkcji owoców cytrusowych w UE, w tym większość każdego głównego rodzaju owoców cytrusowych.

owoceeu

źródło;ec.europa.eu

Powiązane artykuły

X