Powstanie strefa owoców i warzyw na rodzinno-sportowym piknik na błoniach Narodowego

Dwie rzeczy są pewne - zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Podczas Narodowego Dnia Sportu zobaczymy je razem. Wielu mistrzów sportu przypomni, że dobra forma zaczyna się w kuchni. Wszystko już w niedzielę 17 września na pikniku na błoniach PGE Narodowego w strefie owoców i warzyw. Producenci łączą siły i przygotowują wiele edukacyjnych atrakcji dla najmłodszych, będą pokazy kulinarne i mini targ.  Więcej we wspólnym branżowym wydarzeniu na Facebooku -link 

Co roku w Narodowym Dniu Sportu udział bierze około 300 tysięcy osób i w czasie jego trwania odbywa się około 600 wydarzeń. Wielkim finałem jest piknik na błoniach PGE Narodowego w Warszawie. Biorą w nim udział setki wystawców, którzy przygotowują bezpłatne treningi, pokazy, konkursy zapraszające do sportu. Od 2 lat częścią tego święta aktywnego stylu życia jest specjalna strefa owoców i warzyw organizowana przez producentów.
 

Bądźcie z nami tego dnia. Narodowy Dzień Sportu to świetna okazja by promować aktywność fizyczną. Widzimy, że ta idea jednoczy co roku branżę. Właściciele i dyrektorzy ośrodków sportowych z całego kraju dołączają kolejne wydarzenia, rozumieją powagę sytuacji i konieczność promocji sportu. Cieszę się, że wśród partnerów projektu są producenci owoców i warzyw. Wspólnie przekonamy Polki i Polaków do sportu i zdrowego stylu życia
- zaprasza Krystyna Radkowska, Prezes Fundacji Zwalcz Nudę, organizator kampanii.

Plantatorzy i przetwórcy owoców i warzyw są strategicznym partnerem Narodowego Dnia Sportu 2023. Wspólnie promują prosty fakt - warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku.


Warto zdrowo się odżywiać 

Ćwiczenia fizyczne kształtują nasze ciało, ale żeby to ciało mogło być sprawne, żeby mogło dobrze funkcjonować, to musi się dobrze odżywiać. Ten element jest niezbędny. Pamiętajcie, trzeba się dobrze odżywiać. Warto ćwiczyć, wyrwać się z wszechobecnego wirtualnego świata. Zapraszam Was na sale sportowe, hale, boiska. Zapraszam na matę zapaśniczą. Zaczynajcie od zapasów, potem możecie uprawiać każdą dyscyplinę sportu
- poleca Andrzej Supron - „Król” zapasów, mistrz świata i Europy, trzykrotny olimpijczyk.

Strefa owoców i warzyw na błoniach PGE Narodowego współorganizowana będzie przez 6 projektów promujących konsumpcje: Jedz Owoce i Warzywa, Ziemniaki czy kartofle, #wybieramPOLSKIEjabłka, Apetyt na polskie, Moc Polskich Warzyw oraz Czas na polskie superowoce!

6 projektów oraz wszyscy polscy plantatorzy i przetwórcy mogą określać się jako partnerzy Narodowego Dnia Sportu. Do tego celu służą specjalnie przygotowywane grafiki - „Jesteśmy partnerem Narodowego Dnia Sportu”. Są one do pobrania tutaj



Jak producenci połączą siły w strefie owoców i warzyw na września?



Projekt #wybieramPOLSKIEjabłka

Aktywności na stoisku projektu #wybieramPOLSKIEjabłka 2023 będą skupiać się na uświadomieniu uczestnikom Narodowego Dnia Sportu, że jabłko to naturalny towarzysz aktywności fizycznej. Lekka, zdrowa i wartościowa dla organizmu przekąska. Sadownicy zapraszają na:

  • 3 edycje interaktywnego pokazu kulinarnego z jabłkami w roli głównej (dania dla aktywnych, przekąski z jabłek, jabłka zamiast słodyczy)
  • quiz jabłkowy po wiedzę i informacje, które umożliwią prawidłowe odpowiedzi na wszystkie pytania quizu, będą przekazywane na grafikach reklamowych emitowanych w komunikacji miejskiej. Nagrodami w konkursie będą jabłkowe gadżety oraz świeże owoce
  • rowerową wyciskarkę soków
  • 3 edycje konkursu w obieraniu jabłek z najdłuższą skórką z nagrodami. Nagrody główne to karty przedpłacone do sklepów ze sprzętem sportowym.


Na stoisku znajdować się będą także materiały informacyjne w postaci ulotek, kącik jabłkowego relaksu z leżakami wśród imitacji jabłoni. Będzie także totem z ekranem multimedialnym, na którym uczestnicy znajdą informacje na temat kulinarnych zastosowań różnych odmian jabłek.



Projekt „Moc Polskich Warzyw”

realizowany Zrzeszenie Producentów Papryki RP, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Strefa Moc Polskich Warzyw to będzie moc kolorów, smaków, aromatów oraz atrakcji dla dzieci i dorosłych. Konkursy ze wspaniałymi nagrodami. Spośród wielu prezentowanych polskich gatunków i odmian, dostarczonych od najlepszych krajowych producentów, każdy znajdzie coś dla siebie. Podczas pokazów kulinarnych i degustacji będzie można znaleźć wiele inspiracji oraz poznać sztuczki kulinarne stosowane zarówno przez najlepszych kucharzy, jak te, które tradycyjnie są przekazywane z pokolenia na pokolenia przez lokalne gospodynie.

Wielobarwna strefa relaksu, w której będzie można odpocząć po aktywnościach sportowych i nabrać sił na kolejne. Gry i zabawy ogrodowe dla całej rodziny to gwarancja świetnej zabawy połączonej z ruchem na świeżym powietrzu. W tym roku stawiamy również na edukację, dlatego każdy będzie mógł dowiedzieć się od najwyższej klasy specjalistów jak wydobyć z polskich warzyw całą ich moc i jak sprawić, żeby ich jedzenie pozwoliło nam poprawić samopoczucie, urodę, zachować młody wygląd i zdrowie! Będzie zdrowo, aktywnie, kolorowo i radośnie.



Projekt „Ziemniaki czy kartofle”

realizowany przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych

Zdrowe i smaczne, a jednak wciąż przez wielu niedoceniane. W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” pokazujemy, że sceptycy są w błędzie! Ziemniaki lub – jak kto woli – kartofle, pyry bądź grule, to niskokaloryczna alternatywa dla innych źródeł węglowodanów. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, mają wiele właściwości odżywczych, również w kuchni wykazują nieograniczony potencjał kulinarny.

Wraz z uczestnikami wydarzenia odkryjemy nowe oblicze ziemniaka! Któż z dorosłych nie tworzył w szkole stempli z ziemniaków? Podczas warsztatów plastycznych wykorzystamy tę wiedzę i stworzymy piękny papier dekoracyjny, który przyda się do opakowania prezentu lub stworzenia okładki do książki.

Podczas zabawy będzie można również stworzyć naszych ziemniakowych bohaterów. Każdy będzie mógł zaprojektować komiks z Ziemniakiem i Grulem, a może jednak z Pyrą i Kartoflem? Każdy będzie mógł dać głos warzywom, które tak często goszczą na polskich stołach.

Wiedzą na temat zalet zdrowotnych ziemniaków podzieli się ekspertka kampanii – Ewa Trusewicz, dietetyk kliniczny. Opowie o energetycznej mocy kartofli oraz podpowie, kiedy i w jakiej formie włączyć je do jadłospisu osoby aktywnej fizycznie.

Dopełnieniem atrakcji będą pyszne ziemniaczane potrawy, które bez wyrzutów sumienia możemy uwzględnić w naszej diecie fit!



Projekt „Czas na polskie superowoce!

wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów owoców jagodowych. Partnerami są Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenie Polskich Plantatorów Borówki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi oraz Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki

Współpracujący ze sobą producenci owoców jagodowych promują codzienne spożywanie owoców i przetworów jagodowych - borówek, truskawek, malin, jagody kamczackiej, porzeczek, jeżyn, aronii, agrestu, mini-kiwi, rokitnika. Na błoniach spróbujemy m.in. świeżo zebranych owoców minikiwi.

Wykorzystując dobre doświadczenia producentów borówki, producenci połączyli siły aby skuteczniej budować nawyk codziennej konsumpcji filiżanki polskich superowoców - gdy trwa na nie sezon, czyli od kwietnia do listopada, od pierwszych truskawek po wspomniane minikiwi. Razem mają na to więcej okazji i więcej argumentów. 

Jagodowe mają wyjątkowe walory prozdrowotne, są charakterystyczne dla naszego klimatu, łączą tradycje i unikalne smaki, które dobrze oddają ducha polskiej kuchni. Wiele z nich jest przykładem bardzo polskich połączeń kulinarnych, m.in. łączenia nut słodkich z nutami kwaśnymi. Lokalnie przetwory pozwalają smakować polskie owoce jagodowe przez cały rok. Strefa to dobre miejsce by wybrać najciekawsze i najsmaczniejsze.



Projekt „Jedz Owoce i Warzywa”

realizowany przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych

Warzywa i owoce to podstawa odżywiania całej rodziny! Produkty te powinny stanowić połowę talerza w każdym posiłku. Wciąż jednak jemy ich za mało. W kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” przekonujemy, że odpowiednia ilość posiłków z kolorowymi „supermocami” jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia każdego dziecka – dieta bogata w warzywa i owoce pozytywnie wpływa na kondycję psychiczną i fizyczną, rozwój psychospołeczny oraz wyniki w nauce dzieci i młodzieży.

Podczas Narodowego Dnia Sportu zapoznamy jego uczestników z mocami warzyw i owoców – światem różnorodnych smaków, niezwykłych zapachów i feerii barw. To superfoods na wyciągnięcie ręki!


Zaprezentujemy warzywa i owoce w niecodziennym wydaniu. Stworzymy własnych warzywno-owocowych superbohaterów – Pan Marchewczak, Solidna Kalarepa czy Milunia Śliwunia – tylko od uczestników zależy, jaki superbohater stanie się ich ulubionym! Zamkniemy oczy i… sprawdzimy, czy umiemy rozpoznać warzywa i owoce jedynie po ich kształcie. Na chętnych wrażeń czeka też kolorowe koło fortuny, a dobre odpowiedzi nagrodzimy sportowymi upominkami.

Na stoisku pełnym kolorów pokażemy, jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw – nawet największy malkontent znajdzie coś dla siebie! Spotkamy się też z dietetykiem dziecięcym – Małgorzatą Jackowską, która udzieli rodzicom porad w kwestii żywienia dzieci aktywnych fizycznie.



Projekt Apetyt na polskie

realizowany przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Kampania realizowana jest pod hasłem „Apetyt na polskie” i opiera się na szeroko zakrojonych działaniach komunikacyjnych prowadzonych w internecie. Materiały publikowane są m.in. na „wizytówce” kampanii - serwisie apetytnapolskie.com. Przeznaczony jest on dla osób, które szukają rzetelnego źródła wiedzy o zbilansowanej diecie, opartej na warzywach, owocach i produktach z nich powstałych, takich jak np. soki, musy i inne przetwory. Równocześnie staramy się docierać do szerszego grona konsumentów - zarówno rodziców, młodych dorosłych, zainteresowanych tematyką zdrowego stylu życia jak i przedstawicieli środowiska naukowego (w tym specjalistów ds. żywienia i branży rolno-spożywczej). Projekt ma przede wszystkim charakter edukacyjny, jednocześnie konsoliduje działania realizowane w ramach FPOiW - w serwisie umieszczane są informacje na temat aktywności promocyjnych beneficjentów Funduszu.



Pokaz ciągników dla małych i dużych

Atrakcją strefy będą słynne pomarańczowe mini ciągniki ogrodowe i sadownicze Kubota. Te popularne traktorki świetnie sprawdzają się przy różnych pracach ogrodniczych, w roli osprzętu sadowniczego np. przy koszeniu. Dzieci i dorośli zobaczą całą gamę traktorów. Wszystkie będzie można zobaczyć, wszystkim zrobić zdjęcia.


Wielki piknik na błoniach PGE Narodowego już 17 września 2023 r. Wydarzenie odbędzie się na powietrzu, na terenie między stacją PKP Warszawa Stadion oraz Aleją Zieleniecką. 

Zapraszają miłośnicy sportu, dobrego jedzenia i aktywnie spędzanego czasu. Wstęp jest oczywiście bezpłatny.

.

Święto aktywnego stylu życia organizowane jest przez Fundację Zwalcz Nudę oraz Ministerstwo Sportu i Turystyki. Wspólna strefa owoców i warzyw współfinansowana jest przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, a realizowana w ramach projektu CORE TEAM.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Powiązane artykuły

X