Większe wsparcie dla rolników ekologicznych

– Rolnictwo ekologiczne to ciężka praca. To poszanowanie przyrody i tradycyjnych odmian. To poszanowanie dla dobrostanu zwierząt – powiedział sekretarz stanu Rafał Romanowski, otwierając konferencję pt. Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów. Konferencja odbyła się w ramach polskich obchodów unijnego Dnia Rolnictwa Ekologicznego w Płocku.

– Podczas polskich obchodów Dnia Rolnictwa Ekologicznego pokazujemy, jak wielkie są zalety rolnictwa ekologicznego. Pokazujemy kwintesencję rolnictwa ekologicznego – doskonałą polską żywność, którą mogą się Państwo delektować – mówił wiceminister Romanowski, otwierając w sobotę 23 września konferencję na Wzgórzu Tumskim w Płocku.

Wiceminister Rafał Romanowski podkreślił, że polski rząd ma ambitne plany dotyczące rozwoju rolnictwa ekologicznego. Idzie za tym zwiększenie skali wsparcia.

– Celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych 7 lat. Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego – poinformował sekretarz stanu.

– Produkcja ekologiczna to nie tylko produkt wysokiej jakości. Kupując produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej UE – zielonym ekolistkiem – wspieramy rolników, którzy dobrowolnie zdecydowali się chronić środowisko naturalne oraz utrzymywać zwierzęta w warunkach, które są dla nich komfortowe – podkreślił wiceminister Romanowski podczas panelu dyskusyjnego.

Sekretarz stanu wskazał ponadto następujące powody, dla których warto wybierać produkty ekologiczne:

  • Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
  • Gwarancja, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
  • Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
  • Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
  • Przyczynienie się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.

– Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia – stwierdził wiceminister Romanowski.

Powiązane artykuły

X