Którym gatunkom owoców przybyło najwięcej konsumentów?

W porównaniu do listopada 2022 o połowę wzrosła liczba konsumentów przetworów z czarnej porzeczki, truskawek o raz przetworów z aronii. W liczbach bezwzględnych liczba konsumentów tych gatunków wzrosła o 6,8 mln konsumentów. Liderem w tej kategorii śliwka.

Analizie poddano dane za listopad - ostatnie dostępne w tym roku dane dotyczące konsumpcji. W porównaniu do listopada 2022 r. spożycie przetworów z czarnej porzeczki wzrosło o 57%, truskawek i ich przetworów o 47%, a przetworów z aronii o 46%.

Wśród innych gatunków porównywalnym wzrostem mogą pochwalić się boczniaki (36%).

Wzrost liczby konsumentów owoców „listopad do listopada”

W liczbach bezwzględnych czarnej porzeczce przybyło 2,6 mln konsumentów. W listopadzie br. konsumpcję przetworów z czarnej porzeczki deklarowało 7,1 mln osób.

Truskawki i ich przetwory jadło także blisko 7,1 mln konsumentów. To o 2,3 mln więcej niż 12 miesięcy temu.

W liczbach bezwzględnych aronii przybyło +1,9 mln konsumentów. Dziś przetwory z aronii je już 6,2 mln osób.

W liczbach bezwzględnych najbardziej wzrosła liczba konsumentów śliwek. W listopadzie jadło je 16,8 mln, czyli o 2,9 mln więcej niż w listopadzie ur.

Badanie zrealizował Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023

Celem realizacji badań jest m.in. zwiększenie ilości informacji o pierwszoplanowej roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Rosnąca ilości konsumentów jest jednym z popularniejszych pretekstów do komunikacji.

Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Powiązane artykuły

X