Wyjątkowo dobry sezon dla włoskich truskawek

Ograniczona obecność hiszpańskich truskawek na półkach włoskich supermarketów wynika głównie zarówno z ograniczonej powierzchni upraw, jak i warunków pogodowych, które wystąpiły w ostatnich tygodniach. Niedobór uzupełniają truskawki z Basilicaty i Kampanii, zwłaszcza z Piana del Sele i Caserty.

Dość wcześnie w sezonie duże sieci zastąpiły hiszpańskie truskawki truskawkami z Kampanii. Stało się tak, ponieważ wielu hodowców z Kampanii zwróciło się do Nova Siri Genetics (laboratorium, które zajmuje się badaniem i rozmnażaniem nowych odmian truskawek) i zaczęło sadzić odmiany, takie jak Melissa, Marimball i Gioelita. Odmiany te gwarantują wczesne i doskonałe plony już od początku sezonu, a także dłuższy okres przydatności do spożycia i wydłużony sezon.

"Ponieważ prawie nie ma hiszpańskich truskawek to dla nas naprawdę dobry rok. Mogę powiedzieć, że trwający sezon jest optymalny, nie tylko pod względem jakości, ale także ilości. Mam 22 hektary z Marimbellą i Melissą i z tymi odmianami osiągnąłem doskonałe wyniki już w połowie stycznia. W przypadku innych odmian jest to możliwe dopiero w lutym”- powiedział Francesco Truono z firmy o tej samej nazwie z prowincji Salerno.

„W tej chwili zbieram 10-12 palet dziennie. Są one dostarczane do spółdzielni w Kampanii, a następnie trafiają do sprzedawców. Cieszę się, że wybrałem Nova Siri Genetics, ponieważ dzięki ich selekcjom mogę zagwarantować jakość i ilość ponad pięć miesięcy w roku. Są to warunki niezbędne do zawierania kontraktów ”.

„Jestem w tej branży od 40 lat, ale nigdy wcześniej nie doświadczyłem takiego sezonu. Na początku lutego nasze truskawki były już dostępne w supermarketach, co jest wyjątkowe. Wiele sieci preferowało truskawki zagraniczne, ponieważ cena była niższa i były dostępne duże ilości. Teraz te same sieci proszą nas o truskawki i są skłonne zapłacić za nie dużo więcej. Przez lata testowaliśmy wiele odmian, ale wyniki, które otrzymujemy w przypadku Melissy i Marimbelli są nie do pobicia”, powiedział Giovanni Pezone z Cooperativa San Pietro di Parete.

Źródło: Freshplaza

 

 

Powiązane artykuły

X