Centrum koordynacyjne – pomysł Niemców na pogodzenie rolnictwa z handlem

Wiodące stowarzyszenia branżowe w rolnictwie i handlu uzgodniły nowy sposób współpracy. Handelsverband Deutschland eV (HDE), Niemieckie Stowarzyszenie Rolników (DBV) i niemiecki Raiffeisenverband eV (DRV) zgadzają się we wspólnej deklaracji w sprawie zasadniczej poprawy współpracy w łańcuchu dostaw. Wraz z utworzeniem centrum koordynacyjnego, czyli „Centralnej Koordynacji Handlu Rolnego” partnerzy rynkowi otwierają nowe możliwości, aby wspólnie omawiać konflikty i rozwiązywać je na neutralnym poziomie.

„To wspólne podejście wyznacza nowy początek po eskalacji konfliktów, które wielokrotnie miały miejsce między rolnictwem a handlem detalicznym artykułami spożywczymi” - mówi Josef Sanktjohanser, prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Handlowego (HDE).

Zmienności rynkowe i cenowe oraz dyskusja na temat wymagań produkcyjnych ujawniły wiele konfliktów, które sprawiły, że współpraca w łańcuchu między producentami, przetwórcami i detalistami jest coraz trudniejsza. Na tym tle handel i rolnictwo deklarują optymalizację łańcucha dostaw jako swój główny cel. Wspólnie osiągnięty wzrost wydajności i wyższa wartość dodana powinny przynieść korzyści wszystkim uczestnikom łańcucha, w szczególności rolnikom. Joachim Rukwied, prezes Niemieckiego Związku Rolników (DBV), wyjaśnia: „Nasze gospodarstwa pilnie potrzebują perspektywy na lepsze warunki rynkowe i odpowiednie wynagrodzenie za wysokie standardy produktów rolnych”.

Centrum koordynacyjne w odpowiedni sposób uwzględni interesy uczestników rynku na wszystkich etapach łańcucha dostaw, uwzględniając społecznie istotne kwestie i interesy konsumentów. „Spółdzielnie wspierane przez rolników, jako przetwórcy i sprzedawcy, nie są w stanie samodzielnie zrekompensować presji konkurencyjnej bez lepiej skoordynowanych standardów w łańcuchu dostaw” - wyjaśnia Franz-Josef Holzenkamp, ​​Prezes Niemieckiego Stowarzyszenia Raiffeisen ( DRV).

Współpraca między podmiotami zaangażowanymi w centrum koordynacyjne opiera się na samostanowieniu przedsiębiorczości w ramach europejskich regulacji rynkowych i podstawowych zasad społecznej gospodarki rynkowej. Wszystkie działania podlegają ustawodawstwu krajowemu i europejskiemu, ze szczególnym uwzględnieniem prawa konkurencji.

Początkowo nacisk kładziony jest na świeże produkty w handlu spożywczym, które zasadniczo obejmują grupy produktów: mleko, mięso, jaja i drób, a także owoce i warzywa. W przyszłości zostaną dodane kolejne obszary.

Istniejące standardy biznesowe, takie jak system testowy QS, QM-Milch i KAT, ITW i inne są konsultowane w przypadku wystąpienia konfliktu. Tam, gdzie to możliwe, takie kwestie są rozpatrywane i rozwiązywane w komitetach odpowiedzialnych za zapewnienie jakości, identyfikowalności i dobrostanu zwierząt.

Źródło: HDE / DRV / DBV

Powiązane artykuły

X