Symbolika jabłka

Pisana historia jabłka sięga czasów średniowiecznych, a jego motyw pojawia się w legendach, baśniach. Znaczenie tego owocu w chrześcijańskiej tradycji jest bardzo duże. Zawieszane na gałązkach choinki symbolizowały biblijny owoc, którym kuszeni byli Adam i Ewa, później zastąpiono je małymi rajskimi jabłuszkami.

 Dawnej miały one zapewnić zdrowie i urodę. Obecnie przed świętami Bożego Narodzenia jabłka przygotowywane są do wigilijnej wieczerzy, przekazywane w koszach bądź paczkach z prezentami pod choinkę. Tradycja ta staje się coraz bardziej popularna w krajach Europy Zachodniej oraz USA, a w Polsce dopiero się rozpoczyna. Jabłka takie powinny czymś wyróżniać się od tych spotykanych na półkach sklepowych. Tym wyróżnikiem są „świąteczne napisy” na owocach, np. Wesołych Świąt. W rzeczywistości to, co wydaje się „malowaniem” na owocach, powstaje przez wiele miesięcy w sadzie. Na owocach w czasie wybarwiania (na ok. 2–3 miesiące przed zbiorami) umieszcza się ciemne nalepki z napisami, które uniemożliwiają docieranie światła słonecznego. Pozostała część skórki owocu wystawiona na działanie promieni zmienia zabarwienie z zielonego na różne odcienie koloru czerwonego lub czerwono-żółtego. Nalepki te pozostają na jabłkach do chwili zbioru. Zdejmuje się je przed przechowywaniem lub nawet w czasie przygotowywania do dystrybucji.                                                                            

 Jabłka są symbolem płodności, dzieci swoich rodziców, stąd popularne przysłowia: „Niedaleko pada jabłko od jabłoni”, zwrot opisujący cechy rodziców, dziedziczone przez dzieci. Inne przysłowie o przekazywaniu cech z pokolenia na pokolenie brzmi: „Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka”. W myśl wierzeń ludowych jabłko na stole wigilijnej kolacji miało chronić przed chorobami.

 Jest również atrybutem władzy królewskiej, pojawia się przy koronacjach. Dostojnik duchowny przekazywał królowi berło do prawej ręki, jabłko do lewej, jako symbol władzy królewskiej. Chrząstkę widoczną na szyi mężczyzny nazywamy jabłkiem Adama.

 Jabłka to owoce posiadające niewielkie wartości odżywcze, ale istotne właściwości dietetyczne. Pektyny chronią przed zawałem serca i leczniczo redukują ilość cholesterolu w organizmie człowieka. Dlatego warto je spożywać.                                          

 Bibliografia:

 http://pl.wikipedia.org/wiki/Jabłko,

 SHAPE „Między tradycją a zdrowiem” K. Zielińska 9/2000, http://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko, http://flyashighaseagles.blogspot.com/2009/10/symbol-wiecznej-modosci-jabko-cz-1.html, www.witaminyzdrowia.pl/rosliny-lecznicze/jablka.html

 Autorka: mgr inż. Ewa Mianowska




Komentarze  

0 #1 Rita 2019-02-14 17:16
Zachęcam do przeczytania więcej o jabłkach na blogu: https://historiacydru.pl/2018/02/14/jablka-maja-wspolnego-miloscia/
Cytować

Powiązane artykuły

X