Wiśnie i czereśnie – zasady dobrej praktyki sadowniczej

Choroby rozwijające się w czasie sezonu wegetacyjnego i po zbiorze wiśni oraz czereśni to problem nie tylko jakości owoców, czy zmniejszenia plonu, ale także zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Przedzbiorcza ochrona jest ważna, ale to co dzieje się z owocami w trakcie i po zbiorze ma także niebagatelne znaczenie. Na jakość owoców wpływają umiejętności zbierających oraz metoda zbioru w przypadku urządzeń do niego przystosowanych.

Straty może powodować Alternaria, którą ograniczają niskie temperatury po zbiorze oraz przechowywanie w zmodyfikowanej atmosferze (10% CO2), a także Botrytis cinerea, Penicillium expansum, Monilinia ssp., Cladosporium, Rhizopus spp..

Dlatego w sezonie ważne jest:

•    Monitorowanie odżywienia sadu składnikami odżywczymi, aby zmniejszyć podatność na choroby.
•    Kontrolowanie owadów, które są wektorami chorób.
•    Usuwanie części roślin, które mogą być źródłem inokulum.
•    Usuwanie chorych gałęzi lub drzew.
•    Dezynfekowanie narzędzi roboczych.
•    Stosowanie środków ochrony w razie potrzeby.
•    Cięcie drzew w celu zwiększenia przepływu powietrza.

Podczas zbiorów i po nich ważne jest:

•    Delikatne zbieranie owoców, aby ograniczyć uszkodzenia.
•    Wyrzucanie owoców pękniętych lub porażonych przez choroby.
•    Zapobieganie zarażeniu zdrowych owoców przez czyszczenie pojemników z brudu, gleby i ściółki i sterylizacja przed ich użyciem, dezynfekowanie narzędzi, magazynów i opakowań, sprzętu.
•    Zachowywanie dobrej praktyki i zasad bezpieczeństwa żywności.
•    Monitorowanie higieny pracowników.
•    Mycie owoców zatwierdzonymi do dezynfekcji preparatami i spłukiwanie ich wodą pitną.
•    Schładzanie owoców po zbiorze najszybciej jak to możliwe.
•    Przechowywać w temperaturze około 0°C.
•    Nieprzechowywanie w pobliżu odrzuconych owoców.
 
Źródło: www.stepac.com
 

Powiązane artykuły

Murawa z samosiewu czy zasiew celowy?

W chwasty wrzątkiem

X