Art. sponsorowane

Kursy walut

  • Truskawki w cenie 89,60 zł/kg? Tylko w Szwajcarii

  • Komunikat sadowniczy SKS 12 2015-05-27

  • Czy uszkodzone jabłka można sprzedać w markecie? W...

Ankieta: Odstraszanie ptaków w sadzie. Jaką metodę stosujesz?

czwartek, 28, maj 2015

Zachęcamy do wzięcia udziału w nowej ankiecie, w której zadaliśmy pytanie: "Jaką metodą chronisz owoce w sadzie przed ptakami?"...

Mołdawia: W Gagauzji przybędzie w tym roku sadów

czwartek, 28, maj 2015

Władze Gagauzji (południowa Mołdawia) realizują plan rozwoju sadownictwa, w ramach którego, w tym roku zostanie założoncyh 151...

Susza. Sadownicy porzucają uprawy, ograniczają zużycie wody o 25 proc.

czwartek, 28, maj 2015

Kalifornia, największy stan w USA produkujący owoce i warzywa, od czterech lat zmaga się z coraz dotkliwszą suszą. Rolnicy, producenci...

Ceny jabłek na rynkach hurtowych w 21 tygodniu 2015 r.

środa, 27, maj 2015

Jabłka odmiany Szampion, w 21 tygodniu roku, sprzedawano na rynku hurtowym w Broniszach w cenie 2,00-3,00 zł/kg, w Kaliszu 2,33 zł/kg, w Lublinie...

ARiMR: Część działań z PROW wdrożą samorządy i ARR

środa, 27, maj 2015

Pięć działań w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 będzie wdrażane, w imieniu Agencji Restrukturyzacji i...

Prof. E. Makosz: Moje wrażenia i wnioski z rosyjskiego embarga na nasze jabłka

wtorek, 26, maj 2015

W 2014 roku rekordowe były zbiory jabłek. W krajach Unii Europejskiej, przekroczyły 12 mln ton, o 2  mln ton więcej niż w poprzednich...

Doświadczenia prowadzone w komorach klimatycznych

w Ctifl w Balandran (Francja) na pędach drzew owocowych jabłoni i brzoskwiń potwierdzają, że stopień wilgotności powierzchni roślin, jest czynnikiem wpływającym na wielkość strat w przypadku temperatur ujemnych. Krótko mówiąc, okazuje się, że suche rośliny są bardziej odporne na przemarzanie podczas chłodów wiosennych.
Zdobywanie danych na temat przymrozków w sadzie jest niepewne z powodu dużej zmienności czynników atmosferycznych. Z drugiej strony ewentualne straty w gospodarstwach, zwłaszcza sadowniczych, są tak wielkie, że koniecznie trzeba mnożyć wysiłki, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące wrażliwości roślin na przemarzanie podczas wiosennych spadków temperatury.
W poszukiwaniu rozwiązać pomocne są komory klimatyczne, gdzie dla potrzeb badawczych sztucznie tworzone są identyczne, powtarzalne warunki wegetacji. W pomieszczeniach tych przypominających szklarnie wywołuje się w sposób kontrolowany przymrozki typu adwekcyjnego. W sadzie spadek temperatury występuje też na skutek wypromieniowania ciepła w bezchmurną noc. Prace badawcze prowadzone były w latach 2006-2008 w stadiach fenologicznych o największej wrażliwości na spadek temperatury. Aby ograniczyć czynniki wpływające na wynik, prace prowadzono wyłącznie na odmianie ‘Ivoire® Monivo’ cov (brzoskwinia) i ‘Golden Delicious’.
Z czynników ogólnych na stopień przemarzania wpływają między innymi: przyspieszenie wegetacji, stadium fenologiczne, obecność lub nie wody na powierzchni roślin, długość trwania warunków krytycznych.
Do doświadczeń w komorach termicznych użyto wyciętych gałęzi i poddawano je działaniu obniżającej się temperatury. Były one dość dużych rozmiarów, miały pąki kwiatowe, nie różniły się pod względem wielkości i stadium fenologicznego. Trzymano je w naczyniach z wodą w komorach termicznych, w których obniżano temperaturę o 1°C na godzinę. Wilgotność powietrza była stała. Jedną gałąź zwilżano poprzez opryskiwanie jej wodą pod ciśnieniem, druga pozostawała sucha.
Naukowcy na podstawie doświadczeń w komorze termicznej stwierdzili, że:
1.    Wyniki z komór termicznych można odnieść do warunków polowych.
2.    Próg przemarzania, czyli moment krytyczny to stan, w którym nie powstają jeszcze uszkodzenia mrozowe. Dopiero jego przekroczenie powoduje przemarzanie, zależne są od szybkości spadku temperatury (im szybciej obniża się tym straty mogą być większe) oraz długości utrzymywania się temperatury poniżej progu (niekorzystnie jeśli dłużej niż 40-60 min).
3.    Obecność wody nie zmienia punktu krytycznego, lecz gdy zostanie on osiągnięty, szkody szybko powiększają się, gdy roślina jest wilgotna. Można powiedzieć inaczej, że rośliny zmoczone wodą i o suchej powierzchni są tak samo wrażliwe na przemarzanie, ale jeśli zostanie przekroczony pewien próg, rośliny suche są bardziej odporne na działanie niskiej temperatury niż np. pokryte rosą (20-60 min w zależności od stadium i odmiany).
4.    Niektóre sposoby walki z przymrozkami powodują ruch powietrza, a także osuszanie powierzchni roślin (np. wiatraki), zwiększając tym samym wytrzymałość roślin na przemarzanie.
 Źródło: Reussirfl 2008
 

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

Artykuły

Ankieta

Jaką metodą chronisz owoce przed ptakami?



 

Serwis spełnia rolę informacyjną, a właściciel praw i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki podjętych decyzji.

popup