×

Błąd

There was a problem loading image 10eksporterów.jpg

Art. sponsorowane

  • Zadbajmy o właściwą wielkość jabłek w 2015 r.

    Jabłka dobrej jakości? – smaczne, zdrowe, odpowiednio wybarwione i wyrośnięte (nie za duże i nie za małe), no i bez…  „niespodzianek w środku”.  Pomijając pozostałe aspekty (choć przynajmniej równie...

  • Wapnowanie to nie tylko regulacja pH

    W czerwcu br. ruszył pilotażowy program akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało. Inicjatorzy kampanii będą promowali efektywne nawożenie upraw, zgodne z...

  • Kosiarka Calderoni - model Variex

    Firma Calderoni została założona w 1975 roku. Od samego początku produkowała maszyny ułatwiające pracę w winnicach i sadach. Wieloletnie doświadczenie pozwoliło na ciągłe ulepszanie produktów. Jednym z...

Kursy walut

  • Czy zakończy się przemyt owoców do Rosji?

  • Czy będą dopłaty 3000-5000 zł do ha przy likwidacji...

  • Wskazówki na lipiec: śliwy, wiśnie, czereśnie, maliny,...

W tym roku wyższe ceny skupu jabłek do przetwórstwa na Ukrainie

czwartek, 30, lipiec 2015

Jak podaje serwis fruit-inform.com na Ukrainie zakłady przetwórcze rozpoczęły skup jabłek. Cena wynosi od 0,50 do 1,00 hrywny/kg. W...

M. Sawicki: Pszczoły w Polsce mają się dobrze

czwartek, 30, lipiec 2015

- Pszczoły w Polsce mają się dobrze – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas dzisiejszej konferencji prasowej...

Polacy jedzą za mało owoców i warzyw

środa, 29, lipiec 2015

Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun  dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i...

Które państwa eksportują najwięcej jabłek do Chin?

środa, 29, lipiec 2015

Jak podaje freshplaza.it w 2014 r. na rynek chiński najwięcej jabłek dostarczono z Chile (68,8 proc. udziału w imporcie tych owoców). Na...

10 największych eksporterów jabłek w 2014 r.

wtorek, 28, lipiec 2015

Które z państw znalazły się w pierwszej dziesiątce największych eksporterów świeżych jabłek w 2014 r.? Pierwsze miejsce...

Na Lubelszczyźnie powstania pokazowa cydrownia. Ma zachęcić sadowników do przetwórstwa jabłek

poniedziałek, 27, lipiec 2015

Jeszcze w tym roku w swojej siedzibie w Mikołajówce Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru uruchomi pierwszą pokazową...

Doświadczenia prowadzone w komorach klimatycznych

w Ctifl w Balandran (Francja) na pędach drzew owocowych jabłoni i brzoskwiń potwierdzają, że stopień wilgotności powierzchni roślin, jest czynnikiem wpływającym na wielkość strat w przypadku temperatur ujemnych. Krótko mówiąc, okazuje się, że suche rośliny są bardziej odporne na przemarzanie podczas chłodów wiosennych.
Zdobywanie danych na temat przymrozków w sadzie jest niepewne z powodu dużej zmienności czynników atmosferycznych. Z drugiej strony ewentualne straty w gospodarstwach, zwłaszcza sadowniczych, są tak wielkie, że koniecznie trzeba mnożyć wysiłki, aby odpowiedzieć na pytania dotyczące wrażliwości roślin na przemarzanie podczas wiosennych spadków temperatury.
W poszukiwaniu rozwiązać pomocne są komory klimatyczne, gdzie dla potrzeb badawczych sztucznie tworzone są identyczne, powtarzalne warunki wegetacji. W pomieszczeniach tych przypominających szklarnie wywołuje się w sposób kontrolowany przymrozki typu adwekcyjnego. W sadzie spadek temperatury występuje też na skutek wypromieniowania ciepła w bezchmurną noc. Prace badawcze prowadzone były w latach 2006-2008 w stadiach fenologicznych o największej wrażliwości na spadek temperatury. Aby ograniczyć czynniki wpływające na wynik, prace prowadzono wyłącznie na odmianie ‘Ivoire® Monivo’ cov (brzoskwinia) i ‘Golden Delicious’.
Z czynników ogólnych na stopień przemarzania wpływają między innymi: przyspieszenie wegetacji, stadium fenologiczne, obecność lub nie wody na powierzchni roślin, długość trwania warunków krytycznych.
Do doświadczeń w komorach termicznych użyto wyciętych gałęzi i poddawano je działaniu obniżającej się temperatury. Były one dość dużych rozmiarów, miały pąki kwiatowe, nie różniły się pod względem wielkości i stadium fenologicznego. Trzymano je w naczyniach z wodą w komorach termicznych, w których obniżano temperaturę o 1°C na godzinę. Wilgotność powietrza była stała. Jedną gałąź zwilżano poprzez opryskiwanie jej wodą pod ciśnieniem, druga pozostawała sucha.
Naukowcy na podstawie doświadczeń w komorze termicznej stwierdzili, że:
1.    Wyniki z komór termicznych można odnieść do warunków polowych.
2.    Próg przemarzania, czyli moment krytyczny to stan, w którym nie powstają jeszcze uszkodzenia mrozowe. Dopiero jego przekroczenie powoduje przemarzanie, zależne są od szybkości spadku temperatury (im szybciej obniża się tym straty mogą być większe) oraz długości utrzymywania się temperatury poniżej progu (niekorzystnie jeśli dłużej niż 40-60 min).
3.    Obecność wody nie zmienia punktu krytycznego, lecz gdy zostanie on osiągnięty, szkody szybko powiększają się, gdy roślina jest wilgotna. Można powiedzieć inaczej, że rośliny zmoczone wodą i o suchej powierzchni są tak samo wrażliwe na przemarzanie, ale jeśli zostanie przekroczony pewien próg, rośliny suche są bardziej odporne na działanie niskiej temperatury niż np. pokryte rosą (20-60 min w zależności od stadium i odmiany).
4.    Niektóre sposoby walki z przymrozkami powodują ruch powietrza, a także osuszanie powierzchni roślin (np. wiatraki), zwiększając tym samym wytrzymałość roślin na przemarzanie.
 Źródło: Reussirfl 2008
 

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

Artykuły

Ankieta

Czy obserwujesz negatywne skutki suszy w swoim gospodarstwie?



 

Serwis spełnia rolę informacyjną, a właściciel praw i zarządzający nie biorą odpowiedzialności prawnej i finansowej za skutki podjętych decyzji.

popup