Topic-icon Gibereliny- czy ktoś je stosował??

2010/12/14 16:20 #312 przez kwiatek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Powodem opadania zawiązków była najprawdopodobniej chłodna, wietrzna i deszczowa pogoda w czasie kwitnienia, która przyczyniła się do niedopylenia kwiatów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/12/21 06:53 #432 przez Wojtek
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jeden preparat jest na pewno dostępny w Agrosimex - Gobb Plus (GA 4+7)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/12/21 07:38 #433 przez szkodnik
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Gibb Plus chyba raczej, dokładnie Gibb Plus 10 SL.
Oficjalnie można stosować w celu zapobiegania ordzawieniom np. na Goldenie. Skutkiem ubocznym jest lepsze zawiązanie owoców w następnym sezonie jeżeli zastosuje się w łącznej dawce wyższej niż 1,5 l/ha.
Na ordzawienia stosuje się od końca kwitnienia, trzy razy, co 7-10 dni, aby nie przekroczyć 1,5 l/ha.
Na zachodzie stosują też przed kwitnieniem 0,25 l/ha, co wpływa na jakość owoców.
Jabłka są podłużne po zastosowaniu gibereliny.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2010/12/21 15:27 #438 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
O tym, że aby owoce odmiany Golden Delicious były bardziej podłużne czytałem właśnie w MPS SAD 12, swoją drogą ciekawe, że owoce te stają się bardziej podłużne po zastosowaniu Giberelin. Ale czy owoce takie lepiej się sprzedają??

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/05 12:40 - 2011/01/05 12:40 #572 przez bps
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Gibereliny sprawdziły się u mnie w sytuacji ograniczenia ordzawienia jabłek. Będą stosowane na pewno w przyszłym roku.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/05 23:17 #578 przez ANDRZEJJERZY
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Co sądzicie o stosowaniu w Chile gibereliny GA3 na wielkość owocu czereśni na kilkanaście dni przed zbiorem?
Czy GA4/7 też by się nadawała do tego celu?
Giberelina GA4 działa około 10 razy silniej niż GA3 (Wittwer i Bukovac 1962 cyt. [15]).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/06 11:09 #581 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Giberelina GA3 w początkowej fazie dojrzewania czereśni, powoduje zwiększenie rozmiarów i twardości owoców, a także opóźnienie zbioru. GA3 zmniejsza podatność owoców na pękanie, powodowane deszczową pogodą w okresie ich dojrzewania. Ale nie stosuje się gibereliny GA4+7 , ponieważ jak wspomniałeś jest ona 10 silniejsza od gibereliny GA3 i niektóre odmiany reagują zmniejszonym plonowaniem w roku następnym zwłaszcza po użyciu gibereliny GA4+7. Przynajmniej tyle udało mi się wyczytać i zapamiętać. :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/06 20:43 #587 przez kingcherry
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Z tego co ja słyszałem to raczej GA3 zwiększa ilosć popękanych czereśni w przypadku opadów.
Mozer, coś kiedyś wspominał, że ważna jest również pogoda na kilka dni przed i po zabiegu, nie pamiętam zresztą dokładnie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/07 09:09 #596 przez rafcio66
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Moim zdaniem Giberelina GA3 poprawia jakość owoców ich twardość i powinna zmniejszyć podatność na pękanie owoców. Giberelina ta także opóźnia czas zbioru owoców i w ten sposób mogą jeszcze dojrzeć. O pogodzie jak musi panować przed i po zbiorem to nic nie słyszałem ale może istnieje jakie warunki muszą panować podczas zabiegu. Zabieg giberelinami powinien być chyba wykonywany przy temperaturze dobrej dla rozwoju drzew chyba ok 18 stopni ale nie jestem pewien.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

2011/01/07 17:57 #600 przez kingcherry
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
rafcio66 napisał:

Moim zdaniem Giberelina GA3 poprawia jakość owoców ich twardość i powinna zmniejszyć podatność na pękanie owoców.


Na chłopski rozum to jeżeli zwiększa się masa owoców i ich jędrność to i też wrażliwość na pękanie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Czas generowania strony: 0.328 s.
X