Dlaczego warto jeść gruszki?

Gruszka to smaczny i słodki owoc, często pomijany w porównaniu z innymi owocami. Gruszki są jednak bardzo pożywne, a nawet mogą mieć działanie przeciwnowotworowe, jak i przeciwzapalne. Dzieje się tak, ponieważ gruszki zawierają różne minerały, witaminy i związki roślinne. W szczególności gruszki są bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, potasu i miedzi.

Niedawne badanie, opublikowane w Nutrition Today, zauważa, że ​​gruszki zawierają różne rodzaje flawonoli, zwłaszcza antocyjanów. Inne badanie z 2011 r. wyjaśnia, że ​​spożywanie antocyjanów (które znajdują się również w jagodach) może zmniejszyć ryzyko chorób związanych z sercem.

Jednak to nie wszystkie korzyści zdrowotne, jakie mają do zaoferowania gruszki. Według Healthline owoce mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Naukowcy w jednym z badań z 2017 r. zauważają, że jedna porcja gruszek (lub jabłek) na tydzień może obniżyć ryzyko cukrzycy typu II o 3%.

Ponadto gruszki mają wysoką zawartość błonnika, a według Mayo Clinic mężczyźni powinni codziennie spożywać około 30 do 38 gramów błonnika pokarmowego, a kobiety około 21 do 25 gramów dziennie. Warto więc włączyć ten owoc do codziennej diety.

źródło: healthdigest.com

Komentarze  

+2 #1 Ekonom 2022-10-14 10:50
Gruszka to ulubiony owoc prezesa
Cytować

Powiązane artykuły

X