Polskie jabłka w Brukseli

Liczba polskich produktów posiadających Chronione Oznaczenie Geograficzne cały czas się zwiększa. Prekursorzy, do których należy Stowarzyszenie Sady Grójeckie i jego flagowy produkt – Jabłko Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym cały czas udowadniają, że posiadanie tych europejskich i prestiżowych oznaczeń po prostu się opłaca. Jest korzystne dla producentów, ale także dla promocji regionów, w których powstają.

Najlepszym tego dowodem jest współpraca jaka zawiązała się pomiędzy Stowarzyszeniem Sady Grójeckie i Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego podczas obchodów „Polskiego dnia w Brukseli”, które miały miejsce w dniu 7 maja 2023 roku. To właśnie Jabłka Grójeckie z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym reprezentowały Mazowsze. Robiły to nie tylko kulinarnie.

O tym, że promocja regionów, między innymi przy wykorzystaniu wysokiej jakości produktów rolnych jest dobrym kierunkiem przekonywał w swoich wystąpieniach gospodarz wydarzenia ambasador RP w Belgii Rafał Siemianowski. Podobnego zdania są przedstawiciele samorządu wojewódzkiego.

- Jestem przekonana, że promocja Mazowsza przy wykorzystaniu Jabłek Grójeckich, które posiadają Chronione Oznaczenie Geograficzne to najlepsze rozwiązanie, które sprawdzi się w każdym kraju Unii Europejskiej – przekonuje Janina Ewa Orzełowska wicemarszałek województwa mazowieckiego – W Polsce te prestiżowe unijne oznaczenia są nadal nowością, jednak w krajach Europy Zachodniej są znane dłużej i bardzo cenione. Sądzę, że niepowtarzalny smak Jabłek Grójeckich, nie tylko przypomni polonii smaki z dzieciństwa, ale sprawi również, że mieszkańcy krajów takich jak Belgia, będą chcieli odbyć słodką podróż do naszego regionu, a na ich twarzach, podobnie jak na Jabłkach Grójeckich, zagoszczą rumieńcie zachwytu. Ponadto uważam, że promowanie ciężkiej pracy sadowników, to nasza forma podziękowania i wyróżnienia, za to, że ich produkt należy do ścisłej europejskiej czołówki. Mam również nadzieję, że wydarzenia takie sprawią, że liczba produktów posiadające unijne oznaczenia na Mazowszu zacznie wzrastać i w przyszłości będzie stanowić o sile i jakości mazowieckiego rolnictwa.

Chronione Oznaczenie Geograficzne, które posiadają Jabłka Grójeckie sprawiło, że pozycja i możliwości rozwoju tego produktu zmieniła się diametralnie.

- Bardzo uważnie obserwujemy nie tylko trendy rynkowe dotyczące ulubionych odmian jabłek i możliwości eksportowych, ale szukamy również nowych atrakcyjnych dla konsumentów form promocji – mówi Magdalena Wrotek-Figarska Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Sady Grójeckie – W ciągu ostatnich kilku lat z uwagą obserwujemy wzrost znaczenia turystyki kulinarnej. W przeszłości kulinaria i wysokiej jakości produkty stanowiły jedynie dodatek do wyjazdów turystycznych. Obecnie coraz większa liczba konsumentów wybiera dany kierunek, ponieważ ich głównym przedmiotem zainteresowania są właśnie kulinaria. Jestem przekonana, że w tym zakresie możemy jeszcze wiele zrobić, a na pewno rejon grójecczyzny skąd pochodzą nasze jabłka, ma wiele do zaoferowania. Pierwsze takie inicjatywy powstawały już wiele lat temu, jak na przykład Szlak Jabłkowy. Rozpoczęcie współpracy z samorządem wojewódzkim przy okazji obchodów „Polskiego Dnia w Brukseli” to dla nas kolejny krok, który mam nadzieję, zaowocuje realizacją kolejnych, nie tylko zagranicznych projektów, które będą w sobie łączyć promocję turystycznych i kulinarnych walorów Mazowsza.

Współpraca pomiędzy producentami żywności posiadającej unijnej oznaczenia a samorządami może stać się motorem napędowym regionalnej gospodarki. Najlepszym tego przykładem są działania prowadzone w Południowym Tyrolu. Włoskie jabłka posiadające Chronione Oznaczenie Geograficzne stały się ważnym elementem rozwoju turystyki regionu.

- Moim zdaniem podążanie za włoskim przykładem, to dobre i bardzo przyszłościowe rozwiązanie – mówi Maciej Majewski Prezes Zarządu Stowarzyszenia Sady Grójeckie – Najważniejsze jest to, że korzyści czerpią wszystkie zaangażowane strony. Jabłka Grójeckie ze swoją długa historią i możliwością wykorzystania ich w wielu typowych dla Mazowsza tradycyjnych daniach, to element, który może przyczynić się do stworzenia oferty dla osób poszukujących nowych smaków
i dodatkowych atrakcji, takich, jak muzea, sady, spływy kajakowe lub wielu innych. Krok po kroku organizowane w Warce obchody Światowego Dnia Jabłka zyskują coraz większe zainteresowanie. Być może już w niedalekiej przyszłości uda nam się stworzyć wydarzenie, które będzie przyciągać jeszcze większą liczbę odwiedzających, a nieśmiało marzymy o tym, aby powtórzyć to co dzieje się w hiszpańskim mieście Bunol – gdzie coroczne święto, którego kluczowym elementem jest bitwa na pomidory, przyciąga dziesiątki tysięcy turystów z całego świata. Kto wie, może w naszym przypadku uda się przygotować największą w Europie szarlotkę? Jedno jest pewne działając wspólnie z samorządem zwiększamy zasięg i powodzenie każdego działania.

Stowarzyszenie Sady Grójeckie; fot. SSG/Facebook

Komentarze  

-1 #1 Marcin 2023-05-20 16:57
A już się obawiałem :lol: "Być może już w niedalekiej przyszłości uda nam się stworzyć wydarzenie, które będzie przyciągać jeszcze większą liczbę odwiedzających, a nieśmiało marzymy o tym, aby powtórzyć to co dzieje się w hiszpańskim mieście Bunol – gdzie coroczne święto, którego kluczowym elementem jest bitwa na pomidory, przyciąga dziesiątki tysięcy turystów z całego świata."- że może walka na jabłka :D
Cytować

Powiązane artykuły

X