Kontrole sanepidu w gospodarstwach rolnych. Czego możana się spodziewać?

Rolnicy i sadownicy sprzedający swoje produkty pochodzenia roślinnego, ale także ci, którzy prowadzą transport produktów, magazynują je czy przetwarzają, są zobowiązani do rejestracji prowadzonej działalności u właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (SANEPID). Ma on prawo kontrolować gospodarstwa rolne.

Czego rolnicy mogą się spodziewać po kontroli?

  • czy producent jest zarejestrowany w SANEPID;
  • jaka jest lokalizacja uprawy (czy nie ma w pobliżu strefy składowania obornika, odpadów niebezpiecznych oczyszczalni ścieków, itp.);
  • posiadanie orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do kontaktu z żywnością wydawane przez lekarza medycyny pracy na podstawie wyników badań laboratoryjnych. Badanie na nosicielstwo nie jest wystarczające;
  • badanie mikrobiologiczne wody używanej do oprysków, jak również do podlewania roślin;
  • spełnienie przepisów o stosowaniu środków ochrony roślin, czyli ważna atestacja opryskiwacza, aktualne zaświadczenie ze szkolenia chemizacyjnego oraz postępowanie z opakowaniami i ewidencja zabiegów;
  • czy środki transportu do przewożenia produktów są zarejestrowane. Pojazdy biorące udział w transporcie żywności muszą zostać zatwierdzone (poddane oględzinom) przez Państwową Inspekcję Sanitarną;
  • rejestr/zapiski dotyczące mycia skrzyń i środków transportu;
  • ogólna czystość i higiena w gospodarstwie w tym węzłów sanitarno- higienicznych;
  • obecność zwierząt — sprawdzenie, czy jest zastosowana odpowiednia bariera uniemożliwiająca kontakt zwierząt domowych i dzikich z owocami lub z warzywami;
  • czystość używanych opakowań do owoców i warzyw, sposób ich przechowywania, a także dostęp do nich, np. gryzoni, much, ptaków.

Zapewnienie wysokiej jakości produktów rolnych i ochrona konsumentów to główna rola SANEPIDu. Rolnicy — producenci są zobowiązani do przestrzegania przepisów sanitarnych. Część z nich może spać spokojnie, jednak u niektórych może wiązać się to z koniecznością uzupełnieniem dokumentacji oraz wprowadzenia zmian w rutynowych od lat stosowanych praktykach.

źródło: ŚODR

Komentarze  

+18 #2 Adam 2023-11-27 22:18
Już bardziej zbiurokratyzowacsie nie da .
Czy woda do oprysków jest mikrobiologiczne czysta ,przecież opryski niszczą organizmy żywe
Proponuję zbadać powietrze wydychane przez rolnika , może i tam są mikrorganizmy szkodliwe
Cytować
+17 #1 Sadownik2 2023-11-27 21:47
Jaśnie Wielmożny Pan Popławski nie zniżył się do odpowiedzi ( jak za każdym razem ) na moje uwagi tyczące takich kontroli , zamieszczone pod jego artykułem . Może koledzy sadownicy wspomożecie w krytyce tych debilizmów , może z raz bez polityki .
...rejestr zapiski tyczące mycia skrzyń , opakowań ... no rewelacja !!! Papier przyjmie wszystko , siedź sadowniku i pisz głupoty bo geniusz przyjdzie i będzie sprawdzał zeszyty .
...obecność zwierząt ... kuwa czyli koty musisz mieć na uwięzi a psy w kojcach , no i musisz strzelać do wszystkich kotów obcych wchodzących na posesję , to chyba ? też zabijać lisy i niszczyć gniazda strzelać do ptaków w sadzie ... tylko skończony bezmózg może czegoś takiego wymagać .
Ręce opadają , a Pan Popławski ... zachwycony , brawo !!!
Cytować

Powiązane artykuły

X