Świdośliwa alternatywą dla owoców miękkich?

Na wykładzie wygłoszonym 23 czerwca w Dąbrowicach profesor Instytutu dr hab. Stanisław Pluta zaznajomił słuchaczy z popularnym dziś tematem świdośliwy. I choć profesor nie ukrywał, że na razie świdośliwa nie ma w Polsce żadnych wartości handlowych i jest jedynie przyszłościową alternatywą dla owoców miękkich (szczególnie borówek), wystąpienie przyciągnęło wielu słuchaczy.

Omawiany krzew nie wymaga zbyt wygórowanych warunków glebowych, jest odporny na mróz, choroby oraz nie ma wielu wrogów wśród szkodników Wyjątkowo smaczne owoce wyglądem przypominające nieco borówkę, dojrzewają na początku czerwca. Podkreśla się ich wielkie bogactwo witaminowe i mineralne (m.in. 7 x więcej wapnia niż borówka).
Jak zachwalał wykładowca jest wyjątkowo wydajny i choć doświadczenia na gruncie polskim wciąż trwają, szacuje się, że będzie to 10-15 t/ha.

Powiązane artykuły

X