Historia rozpoczyna się od alg – VipRoom Timac Agro

 

12 października, pod szyldem VipRoom, odbyło się spotkanie Partnerów Biznesowych firmy Timac Agro Polska. Uczestnikom przedstawiona została historia firmy, jej struktura organizacyjna, model biznesowy oraz partnerski program rozwoju współpracy w obszarze sprzedaży detalicznej. Grupa Roullier, do której należy Timac Agro, opiera swoją działalność głównie na nawożeniu, a od 2015 roku wizytówką firmy jest CMI – Światowe Centrum Innowacji, będące jednym z najnowocześniejszych laboratoriów na świecie, gdzie badane są mechanizmy ochronne roślin – bowiem swoją innowacyjność nawozy zawdzięczają niezwykłym właściwościom alg morskich.                                                              

Historia firmy Timac Agro, przybliżona przez Panią Agatę Stolarską, Prezes Zarządu Timac Agro Polska, zaczyna się w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku w Bretanii z idei Daniela Roullier. To właśnie on, wpada wówczas na pomysł wykorzystania alg morskich w nawożeniu. Pierwszym jego projektem było założenie fabryki produkującej nawozy wapniowe (posypowe) właśnie z alg.

Wybrzeża Bretanii słyną z intensywnej produkcji rolniczej (okolice dostarczają obecnie 89% mleka i ponad 60% tucznika dla Francji). Przy tak skondensowanej produkcji, gleba była bardzo wyeksploatowana. Rolnicy nie znając do końca mechanizmów działania alg, już w XIX wieku nawozili swoje ziemie piaskiem morskim, który poławiali na wybrzeżu. Wzbogacali w ten sposób glebę nie tylko wapno, ale również w algi morskie, które polepszały jej właściwości.

Przyglądając się tym pracom, Daniel Roullier, stwierdził, że z piasku należy wyodrębnić same algi, a aby proces był jeszcze bardziej efektywny – zmielić je, po to, aby działały szybciej. W 1959 roku powstaje więc pierwszy młyn. Dzięki niemu otrzymano nawóz granulowany do wapnowania. Merl (zwapniałe algi) do dziś jest wydobywany na wybrzeżach Bretanii, a Grupa Roullier ma własną flotę morską, nie tylko do transportu, ale również do poławiania alg morskich, zarówno zwapniałych, jak i świeżych.

IMG 9015 compressor

Agata Stolarska, Prezes Zarządu Timac Agro Polska i Dyrektor Generalny Regionu Europy Środkowo-Wschodniej

Kolejnym etapem były badania nad algami niezwapniałymi. Bretania posiada dużą ich różnorodność – 800 gatunków z 20 tysięcy, które istnieją na całym świecie. Na bretońskim wybrzeżu najbardziej odczuwalne są odpływy oceanu, a różnice poziomów wody sięgają 13 metrów, w związku z czym rośliny, które są w stanie przetrwać tak ekstremalnie warunki mają wiele mechanizmów obronnych, które Pan Roullier postanowił zgłębić i wdrożyć do rolnictwa.

Powstało pierwsze laboratorium, które zajęło się wyodrębnianiem substancji aktywnych, sprawiających, że algi maja tak wysoki potencjał plonowania i potrafią przetrwać ekstremalne warunki stresowe. Przez 8 godzin rośliny te znajdują się w ciemnym, wilgotnym i zimnym otoczeniu, zalane oceanem o dużym zasoleniu, a przez następne 8 godzin wystawione są na działanie słońca i wysokiej temperatury, która podnosi się wtedy o kilkadziesiąt stopni.

Kolejnym przełomowym wydarzeniem była budowa linii i uruchomienie produkcji nawozów wieloskładnikowych (do owego wapna, które powstawało na bazie zwapniałych alg, zaczęto dodawać inne składniki mineralne). Trzecim projektem, który dziś jest rozwijany i aktywnie wspierany to odżywianie nie tylko roślin, ale także zwierząt. W 1975 roku wybudowano fabrykę produkującą fosforany do produkcji pasz. W 1984 powstaje natomiast linia produkcyjna bloków mineralnych. Proces produkcyjny jest opatentowany i jest to produkt jedyny w swoim rodzaju do dziś. W 1989 grupa zainwestowała w pierwszą linię produkcyjną do przetwarzania przemysłu spożywczego. Początkowo były to ciastka, ale później także wędliny i ryby.

W 2016 roku następuje zwieńczenie pracy Pana Roullier, gdzie w jednym miejscu zostają zebrane wszystkie doświadczenia i najlepsze praktyki oraz potrzeby rolników – Światowe Centrum Innowacji Roullier.  

Światowe Centrum Innowacji Roullier jest wizytówką firmy. Jego budowa pochłonęła budżet 30 mln euro. To właśnie tam specjaliści z całego świata skupiają się na dogłębnym badaniu alg. Dzięki nim,  Timac Agro nie opiera się jedynie na nawozach i składnikach mineralnych, ale także na specyfikach, które pozwalają wykorzystać w pełni potencjał roślin. Algi dzięki temu, że egzystują w tak trudnych warunkach, pełne są mechanizmów obronnych, które naukowcy mogą zbadać i zastosować w produktach. Dzięki badaniom w CMI wprowadzono innowacje takie jak: TOP-PHOS®, NMX®, SEACTIV®, PHYSIO+® i MEZOCLAC®,  N-PROCESS®, PHYT-ACTYL®, MinUP® oraz FERTIACTYL®.

Po 60 latach działalności grupa opiera się na pięciu filarach: nawożenie, czyli odżywianie roślin (zarówno nawozy granulowane, jak i biostymulujące, płynne biostymulatory, suplementy nawozowe), produkcja fosforanów (żywienie zwierząt, dodatki paszowe), magnezja (do użycia w rolnictwie, jak i w przemyśle), produkty przeznaczone na rynek konsumpcyjny  (czyli zarówno produkty ogrodnicze – do wapnowania, opakowania, wyciągi z alg do zastosowania w przemyśle kosmetycznym i dietetyce), a także przemysł spożywczy.  

IMG 9058 compressor

 Uczestnicy VipRoom - Spotkanie dla Partnerów Biznesowych

Powiązane artykuły

X