Chlorany – normy dla owoców

3znakismakujablkaChlorany stosowane są do uzdatniania wody, jako środki dezynfekcyjne, ale problem pozostałości tych związków dotyczy także owoców. COPA-COGECA kilka lat temu wypowiedziała się na temat norm zawartości związków z tej grupy.
Chlor znalazł się na liście jako substancja dezynfekująca. Światowa Organizacja Zdrowia opracowała limity dotyczące chloranów dla wody pitnej. Poszczególne kraje członkowskie mają swoje normy i niekoniecznie są one zgodne. W pierwszej połowie 2017 roku będą prowadzone konsultacje społeczne, mające na celu określenie dopuszczalnego poziomu pozostałości chloranów.
Nie może być jednak tak, że normy zawartości tych związków w wodzie pitnej są wyższe niż ich pozostałości w owocach. COPA-COGECA nie zgadza się na takie rozwiązanie. Należy przede wszytkim przeprowadzić analizę ryzyka oraz uwzględnić opinię naukową EFSA (Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności).
Chlorany nie są stosowane jako pestycydy, a jedynie jako środki dezynfekujące.
Do grupy chloranów należą: podchloryny, chloryny, chlorany, nadchlorany. Są to sole tlenowych kwasów chloru – silne utleniacze.

Powiązane artykuły

X