Szkodniki i choroby w kontenerach – pasażerowie na gapę

container 604368 640Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization, FAO), będąca agendą ONZ, jest jednostką dbającą o podniesienie poziomu i jakości żywienia, poprawę wydajności produkcji rolnej, polepszenie warunków życia mieszkańców wsi. Prowadzi własne badania i pomaga modernizować rolnictwo. W związku z globalizacją handlu i transportem na znaczne odległości żywności w kontenerach, FAO zwróciła uwagę na problem rozprzestrzenianie się szkodników i chorób na statkach dalekomorskich. Polska, w obliczu rozszerzenia eksportu jabłek na rynki azjatyckie i amerykańskie, jest żywo zainteresowana ustaleniami tej agendy.

Katastrofy biologiczne to nie tylko wycieki substancji ropopochodnych, ale przede wszystkim możliwość zawleczenia organizmów kwarantannowych i innych szkodliwych niewystępujących na danym obszarze przy okazji eksportu. Na temat ryzyka dyskutowano podczas międzynarodowej konwencji ochrony roślin (IPPC), zastanawiano się nad sposobami ograniczania zagrożenia. Szkodniki i choroby mogą zmniejszyć globalne plony o 20-40%, dlatego tak ważne jest opracowanie szczegółowych zaleceń i planu działań począwszy od ochrony roślin, poprzez załadunek na kontenerowce oraz ich dezynfekcję, do sposobu rozładunku i postępowania w miejscu docelowym. Procedury te zabierają dodatkowo czas, ale są na tyle istotne, że dobrowolne i powszechne ich stosowanie może uchronić niektóre obszary przed inwazją egzotycznych organizmów szkodliwych.

Źródło: fruchtportal.de, fot. Pixabay

Komentarze  

0 #1 Guest 2016-09-02 13:20
ooo jakie zdziwienie. Może wreszcie ktoś zainteresuje się importem bambusa. Dosyć że w bambusie są szkodniki to i jeszcze choroby i bakterie
Cytować

Powiązane artykuły

X