Rośnie ekologiczna uprawa jabłek w Europie

Zbiory ekologicznych jabłek i gruszek w Europie w 2016 roku wyniosły prawie 160 tys. ton, podobny wynik uzyskany został również w poprzednim sezonie.

Ze względu na straty spowodowane wiosennymi przymrozkami występują znaczne różnice w plonie pod względem regionu. Szczególnie poszkodowana została Austria, południowe Niemcy, a także Vinschgau Valley (część południowego Tyrolu). Dobre plony zebrano natomiast w północnych regionach Europy, takich jak Niemcy, Holandia i Belgia, a także w niektórych częściach Włoch i Francji.

Szczególnie dobrze wypadły zbiory odmian z grupy Jonagold oraz Elstar. Mniejsze plony dała natomiast Gala, Golden Delicious, Topaz i Pinova. – Gala znajduje się na pierwszym miejscu pod względem powierzchni sadów ekologicznych w Europie, kolejny jest Golden Delicious, a na trzecim miejscy grupa Jonagoldów. O tym porządku decyduje fakt, że producenci decydują się na uprawę ekologiczną bazując na swoich odmianach. Przyszłością są jednak odmiany parchoodporne – wyjaśnia e-sadownictwo Fritz Prem, Przewodniczący Europejskiego Forum Ekologicznych Owoców (Europäisches Bioobst Forum).

– Główną ideą rolnictwa ekologicznego jest sprzedaż produktów na rynkach regionalnych – wyjaśnia nasz rozmówca. Wielkość rynku produktów ekologicznych wzrosła z roku na rok. Zwiększa się bowiem zapotrzebowanie na ekologiczne owoce i warzywa.

 

Powiązane artykuły

X