Perfekcyjny ‘Rubens’ z Wielkiej Brytanii

Producenici odmiany jabłek ‘Rubens’ mają nadzieję, że w tym roku plon będzie wyższym a owoce smaczniejsze, gdyż w tym roku panują sprzyjające tej odmianie warunki pogodowe – dużo słońca latem, zimne noce jesienią, dlatego jabłka są smaczne i pięknie wybarwione....

Wzrost eksportu owoców z Chile do Rosji

Rosja jest trzecim co do wielkości rynkiem eksportowym w Europie odbierającym owoce z Chile. Znaczna ilość trafia do Sankt Petersburga. Część do Niemiec i Holandii, a stamtąd do Rosji. Eksport świeżych owoców z Chile do Rosji wzrósł o 27,7% w tym roku i osiągnął ponad 100 tys. ton. Są to głównie...

Współpraca ponad granicami

Przedsiębiorstwo Nasz Owoc Sp. z o.o. zostało członkiem wspierającym Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. W sezonie 2010/2011 planowana jest daleko idąca współpraca w zakresie dostaw owoców i warzyw na rynek ukraiński, a głównym partnerem będzie właśnie Ukraińskie Centrum Ekonomiczne w RP. Źródło:…Czytaj więcej: Współpraca ponad granicami...

Już wkrótce Instytut Ogrodnictwa

Podczas otwarcia XLVI Ogólnopolskiej Naukowej Konferencji Sadowniczej „Nauka praktyce” zastępca dyrektora Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa (ISK) im. S. Pieniążka prof. dr hab. Edward Żurawicz poinformował zebranych o połączeniu ISK z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach....

Uwaga sadownicy poszkodowani przez powódź!

30 września 2010 roku rozpocznie się nabór wniosków o udzielenie wsparcia na odbudowę gospodarstw zniszczonych przez powodzie – podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Straty w gospodarstwach sadowniczych również były ogromne w niektórych regionach, szczególnie w okolicach Sandomierza. W...

Termoterapia owoców

Francuskie sadownicze instytuty naukowe GRAB i Citifl prowadziły prace nad wykorzystaniem gotowanej wody o wysokiej temperaturze do zabezpieczania jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Według wstępnych badań kąpiel owoców po zbiorze zabezpiecza przed chorobami wywołanymi przez gatunki z rodzaju Monilinia, Penicillium, Botritis,...

Kaptan – dopuszczony w produktach żywnościowych

Informujemy, że od 38. tygodnia 2010 r. (tj. od 21 września 2010 r.) obowiązuje w państwach sygnatariuszach umowy celnej - Rosja-Białoruś-Kazachstan - uchwała z poprawką nr 341 (zatwierdzoną 17 sierpnia 2010 r.), dotycząca m.in. zmiany najwyższych dopuszczalnych poziomów...

Wzrost ceny koncentratu na rynkach światowych

Nieurodzaj w Europie spowodował wzrost ceny surowców. To niekorzystna sytuacja dla przetwórców. Od początku roku cena koncentratu jabłkowego wzrosła z 800 euro/t do 1300 euro/t. Źródło: www.portalspozywczy.pl, Magdalena Brzózka,   Czytaj więcej: Wzrost ceny koncentratu na rynkach światowych Dodaj komentarz

Niektóre owoce ustawowo droższe od 2011 roku

Preferencyjne stawki podatku m.in. na niektóre owoce wzrosną od 1 stycznia 2011 r. z 3 do 5%, ale na żywność przetworzona spadną. Wynika to z wygaśnięcia derogacji, którą Polska wywalczyła w Traktacie Akcesyjnym. Początkowo Komisja Europejska pozwoliła nam stosować...

Czereśniowe sady Anjou

Francuzi w ramach dywersyfikacji produkcji poza orzechami stawiają również na czereśnie. Grupa producencka Vergers d'Anjou (Sady Anjou) w 2010 roku wyprodukowała 290 ton i najprawdopodobniej w przyszłości produkcja zwiększy się owoców tego gatunku. Czereśnie, 360 ton owoców...

Francuzi chcą produkować orzechy

W niektórych rejonach Francji, np. w Loir-et-Cher, rośnie zainteresowanie uprawą orzechów. Sadownicy chcą zdywersyfikować produkcję i zakładają nawadniane sady tego gatunku. Większe nasadzenia będą miały miejsce już tej jesieni w północnych departamentach. Dziesiątki hektarów...

Ceny owoców 21-22.09.2010

Mniejsza podaż na rynkach hurtowych, nieurodzaj i sadownicy zajęci zbiorem owoców, a zatem ceny na nie dalej wysokie. To charakterystyczne dla tego sezonu. Jabłka W podwarszawskich Broniszach za kilogram jabłek trzeba zapłacić: Antonówka 2–2,5 zł, Celesta, Paulared, Delikates 2–2,66 zł, Lobo, Gala 2,33–2,86 zł. Na poznańskiej…Czytaj...

Dobre ceny Konferencji w Holandii

Zbiór Konferencji rozpoczął się w Holandii, ale w niektórych lokalizacjach występują problemy z jej jakością. Owoce są  niewielkie, zdeformowane, uszkodzone, otarte wskutek wiatrów w ostatnich dniach.  W Belgii kończy się już zbiór gruszek tej odmiany i zbiory również nie należą do udanych. Mniejsze zbiory to większy popyt...

SmartFresh na gruszkach

 Prowadzone są próby stosowania SmartFreshu na gruszkach w celu utrzymania twardości i koloru podstawowego skórki. Jakość owoców około 1 lutego jest wyższa w przypadku jego użycia, co może przyczynić się do poprawy możliwości zbytu przez producentów, hurtowników i...

Pionowy przepływ powietrza

Precooling, wstępne schłodzenie, to termin opisujący szybkie obniżenia temperatury świeżych zbiorów owoców po zbiorze, przyczynia się do przedłużenia okresu przechowywania i poprawy jakości po wyjęciu z chłodni. Wstępne chłodzenie zmniejsza koszty energii. Global Cooling Inc. to jeden z wiodących na świecie innowatorów...

Mocznik wszędzie doceniany

W Stanach Zjednoczonych wciąż jeszcze uprawia się tak wrażliwe odmiany na parcha jabłoni jak zapomniany już w Polsce McIntosh. Presja parcha jabłoni w obecnym sezonie była mniejsza we wschodniej części Stanów Zjednoczonych niż podczas chłodnego i mokrego lata 2009...
X