Coraz więcej odmian i coraz mniejsze spożycie

Innowacje odmianowe przebiegają szybko, konsumenci mają do dyspozycji coraz więcej odmian jabłek różnych pod względem koloru, smaku i innych charakterystycznych cech, Jednak stale rosnąca podaż oznacza nadmierną fragmentację rynku. Świetnie widać to na przykładzie jabłek, mnogość odmian nie idzie w parze ze spożyciem, które znacząco spada.

„Kiedyś były tylko Golden, Fuji i Stark, ale dziś jest ich zbyt wiele, biorąc pod uwagę nowe odmiany: Cosmic Crisp, Envy, Pink Lady, Kanzi, Red Pop, Morgana, Ambrosia, Evelina itp. Musimy zrozumieć, że konsument nie je dziesięciu jabłek, ale wybiera maksymalnie trzy i to zwykle jednej odmiany”. - mówi Danilo Papetti, przedsiębiorca z Włoch działający na rynku Brescia, który na swoim stoisku oferuje ponad 20 odmian jabłek.

Do najpopularniejszych owoców na rynku Brescia w tej chwili należą Envy, Cosmic Crisp, Melinda Golden i Marlene Fuji. Envy sprzedawane jest w cenie 1,95 €/2,10 € za kilogram, Cosmic Crisp 1,90 €/2 € za kilogram, podczas gdy Fuji i Golden osiągają ceny równe 1,70/ 1,80 euro za kilogram. Wszystkie ceny dotyczą jabłek średniej wielkości (85/90), jedynych rozmiarów oferowanych na stoisku Danilo Papetti.

źródło: italiafruit.net

Komentarze  

0 #3 Guest 2022-03-23 20:18
Cytuję macol:
Każdy ma swój smak . Jednemu będzie smakować Prince, Gala, czy inne wynalazki. Dla mnie nie ma lepszego jabłka do jedzenia niż Fantazja ( podejrzewam, że 90% już nawet nie kojarzy, że była taka odmiana) . Nie pogardzę też dojrzałą Malinówką, czy Lobo.


Same miękkie
Jesteś emerytem
Cytować
0 #2 macol 2022-03-23 14:05
Każdy ma swój smak . Jednemu będzie smakować Prince, Gala, czy inne wynalazki. Dla mnie nie ma lepszego jabłka do jedzenia niż Fantazja ( podejrzewam, że 90% już nawet nie kojarzy, że była taka odmiana) . Nie pogardzę też dojrzałą Malinówką, czy Lobo.
Cytować
+6 #1 dr.Pasikonik 2022-03-23 10:41
Nic nie zastąpi bukietu i wykwintnego samaku idareda w lipcu

Obowiazkowo musi być przechowywany w piwnicy a nie w ka żeby bukiet był bardziej wyrazisty

Potwierdzaka to badania wśród konsumentów

Tylko gloster zbliża się smakiem i tekstura do idareda
Cytować

Powiązane artykuły

Co sadzić?

Co powinniśmy sadzić?

Patron sadowników

X