Video

Zarządzanie pozostałościami fosforynów w roślinie
Zarządzanie pozostałościami fosforynów w roślinie
Komunikat SADOWNICZY #005 - jakie składniki podać po kwietniu w sadach?
Komunikat SADOWNICZY #005 - jakie składniki podać po kwietniu w sadach?
P. Zieliński, Dotychczasowa ochrona – wnioski/ Sadków Szlachecki 7.05.18
P. Zieliński, Dotychczasowa ochrona – wnioski/ Sadków Szlachecki 7.05.18
Z jakimi szansami i zagrożeniami wchodzimy w obecny sezon? Mateusz Nowacki
Z jakimi szansami i zagrożeniami wchodzimy w obecny sezon? Mateusz Nowacki
22 urodziny ACTIV! Sadków Szlachecki, 6.05.2018
22 urodziny ACTIV! Sadków Szlachecki, 6.05.2018

Aktualne ceny owoców

Skup Owoców MD-Macierzyński - Gośniewice
Jabłka na przeciery z certyfikatem IP +3 gr
Jabłka przemysłowe 0.75
​Jabłka rwane na soki wszytskie odmiany 1.05
Golden i inne zielone odmiany 1.10
Jabłka na obieranie 70+ 1.40-1.50
Jabłka czerwone na eksport w nasze kartony 14 kg, 70+, 50% wybarwienia 1.40
Ifored to międzynarodowy pięcioletni projekt badawczy, którego celem jest upowszechnienie nowych odmian jabłoni o barwnym miąższu. Uczestniczą w nim producenci owoców i przedstawiciele organizacji handlowych z pięciu kontynentów, którzy widzą zainteresowanie konsumentów nabywaniem tego typu owoców. Partnerom projektu Ifored będzie podlegać 40 tys. ha sadów jabłoniowych o łącznej produkcji 2 mln ton owoców. Zgromadzili się w październiku we Francji, aby powołać międzynarodowe gremium, wybrać obiektywnych przedstawicieli, którzy wyszukają, a następnie zajmą się sprzedażą i marketingiem owoców o czerwonym miąższu. 
Ifored bazuje na 20-letnich doświadczeniach International Fruit Obtention (IFO), wyspecjalizowanej w hodowli innowacyjnych odmian. Powstaje unikalny projekt, którego prezesem jest Bruno Essner.  
 
Odmiany o czerwonym miąższu uczestniczące w projekcie powstały w wyniku tradycyjnego krzyżowania, bez nowoczesnych metod biotechnologicznych. Wśród wytypowanych  znajdują się odmiany jabłoni o różnych walorach smakowych (od kwaśnych po bardzo słodkie) i różnym stopniu zabarwienia miąższu (od 30-100% różowej barwy). Kolor skórki owoców może być czerwony, pomarańczowy, żółty lub wielobarwny w zależności od odmiany. 
Zbiór jabłek o kolorowym miąższu rozpoczyna się na tydzień przed Galą a kończy z Cripps Pink.
 
Źródło: „Ifored lance la pomne a chair rouge”, Reussir Friuts & Legumes, 2012, n 323, s. 64

Filmy

Waldemar Żółcik: Probemy z pozostałościami w owocach
Waldemar Żółcik: Probemy z pozostałościami w owocach
Profesor Makosz o nadprodukcji, Lublin 2018
Profesor Makosz o nadprodukcji, Lublin 2018
Pozostałości śor w jabłkach i możliwości ich ograniczania, D. Poszywała
Pozostałości śor w jabłkach i możliwości ich ograniczania, D. Poszywała
Procedura certyfikacji w zakresie ekologicznej uprawy jabłoni, Dorota Medera - Bioekspert
Procedura certyfikacji w zakresie ekologicznej uprawy jabłoni, Dorota Medera - Bioekspert
Zbigniew Chołyk o problemach w eksporcie jabłek
Zbigniew Chołyk o problemach w eksporcie jabłek
CZYSZCZENIE RAKÓW FREZARKĄ
CZYSZCZENIE RAKÓW FREZARKĄ

Ostatnie ogłoszenia

Najnowsze komentarze

Ostatnio na forum

Sadownicy polują

Ankieta

Projekt strony Sitte.pl

Partnerami portalu są: synthos agroactivtimac agro