Choroby przechowalnicze jabłek cz.1 – SZARA PLEŚŃ

Brunatne, jaśniejsze na brzegach plamy zgnilizny, które szybko obejmują cały owoc, pomarszczona skórka, białoszary pylący nalot grzybni – są to objawy szarej pleśni jabłek, która jest jedną z najczęściej występujących chorób przechowalniczych w Polsce.

Szara pleśń występuje w trzech formach. Do zakażenia grzybem Botrytis cinerea nastąpić może podczas kwitnienia jabłoni, kiedy to strzępki rostkowe patogenu wnikają do kielicha, zakażając słupek i pręciki. Sprzyja temu chłodna i deszczowa pogoda. Po ok. 1,5 miesiąca po kwitnieniu rozwija się forma pierwsza – sucha zgnilizna przykielichowa. Początkowo jest to czerwono-fioletowa plamka gnilna wokół kielicha, która może z czasem wyschnąć. Jeśli jednak warunki atmosferyczne będą odpowiednie (deszczowo), zmiana przekształci się w miękką zgniliznę przykielichową, która obejmie resztę owoca (forma druga). Wówczas jabłka zgniją już na drzewie.

Patogen może również zainfekować owoce podczas sezonu wegetacyjnego, wybierając drogę poprzez naturalne otwory jabłka (strefa przykielichowa, przetchlinki) lub rany powstałe w wyniku uszkodzeń mechanicznych. Gniazdowe gnicie jabłek (forma trzecia) ujawni się podczas przechowywania, a zakres strat będzie się zwiększał się wraz z długością przetrzymywania owoców. Bowiem grzyb w bardzo szybkim czasie zakazi inne owoce.

Co przyczynia się do rozwoju choroby? Deszczowa pogoda w okresie kwitnienia i przedzbiorczym, nieprawidłowe schłodzenie jabłek przed umieszczaniem ich w chłodni lub co gorsze, umieszczanie w niej owoców mokrych oraz słaba wentylacja komór przechowalniczych.

 

Powiązane artykuły

Witamy w przyszłości

Budujmy polskie marki w Algierii

X