Zwójka siatkóweczka AD 2010

Doktor Zofia Płuciennik (ISK im. Szczepana Pieniążka) podczas Międzynarodowej Wystawy Maszyn, Artykułów oraz Technologii Sadowniczych FRUITAKADEMIA SHOW w Tarczynie omawiała problemy związane z uszkadzaniem owoców przez zwójkówki i owocówkę jabłkóweczkę. Podstawą skutecznego monitorowania i ochrony, co wielokrotnie podkreślała...

Ciecz bordoska w dawnym sadownictwie

Kolejnym tematem z cyklu poświęconego preparatom dawniej stosowanym w sadownictwie jest ciecz bordoska.… Czytaj więcej: Ciecz bordoska w dawnym sadownictwie 2 komentarze

FruitAkademia Show

Technika sadownicza to temat wiodący pokazów, natomiast podczas piątkowych i sobotnich wykładów omawiano zagadnienia związane z ochroną sadów i plantacji. I tak w pierwszym dniu docent Anna Bielenin i profesor Remigiusz Olszak (ISK) analizowali najważniejsze zagrożenia w...

Technika sadownicza w Tarczynie

Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka z okazji swojego 35-lecia… Czytaj więcej: Technika sadownicza w Tarczynie Dodaj komentarz

Ciecz kalifornijska a dawne sadownictwo

Artykuł ten rozpoczyna cykl poświęcony dawnym metodom walki ze szkodnikami i chorobami w sadach.… Czytaj więcej: Ciecz kalifornijska a dawne sadownictwo 2 komentarze

Zwalczanie zarazy ogniowej, cz. II

Znajomość biologii bakterii Erwinia amylovora pozwala ustalić okres największego zagrożenia dla drzew owocowych.… Czytaj więcej: Zwalczanie zarazy ogniowej, cz. II Dodaj komentarz

Zwalczanie zarazy, cz.I

Jak walczy się z zarazą ogniową w sadownictwie na zachodzie i południu Europy,… Czytaj więcej: Zwalczanie zarazy, cz.I Dodaj komentarz

Odmiany o bladych, niewyrośniętych owocach

U odmian źle się wybarwiających, jak ‘Jonagold’ i 'Pinova', stosuje się jednokrotny zabieg Ethrelem 200–250 ml/ha na kilka dni przed zbiorem, który w takiej dawce nie wpływa na przechowywanie, poprawia wybarwienie, choć owoce mogą stać się tłuste w dotyku. W przypadku ‘Pinovy’ doradca zalecił po zabiegu tym…Czytaj więcej: Odmiany...

O sadownictwie w Dąbrowicach, cz.II

Profesor Remigiusz Olszak już w pierwszych słowach nawiązał do nietypowej aury, mówiąc, że w tym roku najbardziej przydałaby się ochrona, nie tyle przed szkodnikami, co raczej przed warunkami pogodowymi, które bardzo ją utrudniały. Można wyprodukować dużo owoców, ale ich jakość zależy od ochrony, a ona naprawdę jest w tym roku sztuką....

O sadownictwie w Dąbrowicach

Tradycją stały się już czerwcowe spotkania,… Czytaj więcej: O sadownictwie w Dąbrowicach Dodaj komentarz

Drobnienie owoców ‘Golden Deliciousa’ i charakterystyczne zmiany na liściach tej odmiany

Owoce tej odmiany w opisywanym sadzie nie wykazywały ordzawień. NIezbyt liczne owoce były równomiernie rozmieszczone w koronie drzewa, ale niewielkiej średnicy. Według doradcy, kwaterę należało zasilić azotem, który wpływa na wielkość owoców: ok. 40 kg przed kwitnieniem...

Miedzią w zarazę

Środki miedziowe mają właściwości bakteriostatyczne (ważne przy chorobach kory i drewna oraz w przypadku zarazy ogniowej) już od dawki 5 g miedzi w 100 l cieczy roboczej, ale optymalną skuteczność obserwuje się przy 20 g/100 l pierwiastka, lecz takie stężenie jest wyraźnie fitotoksyczne. Objawy uszkodzenia na liściach to...

Nawozy dolistne, kiedy najlepiej?

Od lat niekwestionowane miejsce w sadownictwie… Czytaj więcej: Nawozy dolistne, kiedy najlepiej? Dodaj komentarz

Zaraza ogniowa – narastający problem!

Gdy myślę o zarazie ogniowej, przypominają mi się wspomnienia profesora Zbigniewa Boreckiego,… Czytaj więcej: Zaraza ogniowa – narastający problem! Dodaj komentarz

Parch jabłoni, sytuacja w regionach

Sandomierskie Adam Fura (ŚODR) mówi, że tegoroczna sytuacja jest dziwna pod wieloma względami.… Czytaj więcej: Parch jabłoni, sytuacja w regionach Dodaj komentarz

Sadownictwo ekologiczne po amerykańsku

Produkcja towarowa wymusza wielokrotne stosowanie środków ochrony w walce ze szkodnikami i chorobami, co daje efekt w postaci doskonałych jakościowo owoców, których szukają konsumenci. Nie wszyscy jednak chcą produkować w taki sposób. Steve Cole uprawia różne gatunki w swoim sadzie Green Bluff: jabłonie, morele, grusze i śliwy.… Czytaj więcej:...
X