Ochrona przedzbiorcza – ostatnia „prosta” w produkcji owoców wysokiej jakości
Producenci jabłek i gruszek zbliżają się do ostatniego etapu w technologii produkcji owoców. Jest to okres przygotowania owoców do ich przechowywania. Jesteśmy w trakcie niezwykle wymagającego sezonu, w którym wegetacja rozpoczęła się bardzo wcześnie i wygląda na to, że dotyczy to również zbiorów. Dojrzałość zbiorcza owoców poszczególnych odmian będzie nawet o 2-3 tygodnie wcześniej niż w roku ubiegłym. Oznacza to, że wydłuży się także czas trzymania jabłek w przechowalniach w przypadku chęci ich sprzedaży w 2025 roku, dlatego już teraz trzeba zwrócić uwagę na zabiegi przedzbiorcze.
Na jakość owoców przeznaczonych do przechowywania wpływa wiele czynników. Poprzez odpowiednie nawożenie wapniem i potasem oraz ochronę w trakcie wzrostu owoców, zarówno fungicydową, jak również insektycydową, programujemy cechy jakościowe naszego plonu. Owocom w przechowalniach zagraża kilka patogenów. Do najczęściej występujących możemy zaliczyć: Neofabrea (Pezicula), Botritis cinerea, Penicillium expansum, Monilinia fructigena, które są przyczyną najróżniejszych zmian gnilnych na przechowywanych owocach. Patogeny te powodują kolejno następujące choroby: gorzką zgniliznę, szarą pleśń, mokrą i brunatną zgniliznę.
Do najgroźniejszych z nich należy gorzka zgnilizna owoców, potocznie zwana „oczkowaniem”, której sprawcą jest Neofabrea spp. Do zakażenia może dochodzić od końca czerwca aż do samych zbiorów. Zarodniki grzyba mają zdolność infekowania owoców przez naturalne „drzwi”, jakimi są przetchlinki. Po infekcji przechodzą w stan uśpienia, a objawy choroby zaczynają być widoczne dopiero w trakcie przechowywania lub krótko po wyjęciu owoców z przechowalni. Typ przechowalni, KA czy ULO nie wpływa na ograniczanie rozwoju choroby. Do odmian najbardziej podatnych na gorzką zgniliznę należą: Gala, Szampion, Golden, Pinova, Topaz, Ligol, Elstar.
Większej presji choroby należy spodziewać się w kwaterach starszych (z większą liczbą zmian zgorzelowych kory, powodowanych przez ten sam patogen), jak również w okresie częstszych opadów deszczu w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień.
Objawy gorzkiej zgnilizny na owocach oraz na pędach w postaci zgorzeli kory pędu
Praktyka poprzednich lat pokazywała, że zabiegi oparte na kaptanie, stosowane na 4-5 tygodni przed zbiorami oraz użycie jednego ze standardów rynkowych, czyli fungicydu przeciwko „oczkowaniu” na 7-4 dni przed zbiorem było wystarczające lub dawało akceptowalne wyniki ochrony. Czy w tym roku można do ochrony podejść podobnie? Jak wcześniej wspomniano, okres przechowywania owoców się wydłuży, a dość często występujące burze i fronty niżowe w bieżącym okresie mogą być powodem wzrostu presji gorzkiej zgnilizny, jak również szarej pleśni czy mokrej i brunatnej zgnilizny.
Zatem jak podejść do tegorocznej ochrony?
Przebieg sezonu wskazuje na potrzebę zintensyfikowania zabiegów. Najlepszym podejściem będzie ochrona rozpoczęta od kaptanu na 5-4 tygodni przed spodziewanym zbiorem, a następnie 2-krotne zastosowanie fungicydu Bellis® 38 WG: pierwszy zabieg na 21 dni przed zbiorem, a drugi 7 dni przed planowanymi zbiorami.
Bellis® 38 WG to fungicyd o działaniu systemicznym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie jabłoni i gruszy przed chorobami przechowalniczymi: gorzką zgnilizną jabłek, gorzką zgnilizną gruszek oraz mokrą zgnilizną gruszek. Zawiera w swym składzie 2 sprawdzone i wysoko efektywne substancje czynne: boskalid i piraklostrobinę, które wzajemnie uzupełniają się oraz kontrolują szerokie spektrum patogenów chorobotwórczych.
Do programu ochrony warto również rozważyć wprowadzenie nowego produktu w segmencie chorób przechowalniczych Scala®, który zawiera w swym składzie pirymetanil. Jest to produkt o działaniu powierzchniowym i wgłębnym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego przeciwko gorzkiej zgniliźnie jabłek i gruszek. Stosując go, pamiętajmy, by temperatury nie przekraczały 20⁰C, a stosowanie powinno być możliwie najbliżej zbiorów, tzn. na 7 dni przed, ponieważ na tyle pozwala karencja.
Oba produkty były szeroko testowane w Polsce i Europie. Nie tylko w praktyce sadowniczej, ale również w doświadczeniach ścisłych potwierdziono ich wysoką skuteczność w kontrolowaniu najgroźniejszych chorób przechowalniczych w sadach jabłoniowych i gruszowych.