W minionych sezonach, kiedy wiosną i latem utrzymywała się susza, aura sprzyjała raczej rozwojowi w polowych uprawach truskawek mączniaka prawdziwego, który jest chorobą „sucholubną” – najlepszymi warunkami do kiełkowania i rozprzestrzeniania jego zarodników są upalne, bezdeszczowe pogody. Potem wystarczą tylko opady deszczu albo…Czytaj więcej: Ulewna pogoda sprzyja plamistościom 1 komentarz

  Kędzierzawości liści brzoskwini nie trzeba sadownikom ani działkowcom przedstawiać, gdyż wszyscy świetnie tę chorobę znają. Pojawia się w uprawach co roku i wywołuje spore straty. Zaniedbana prowadzi do zamierania nawet rosłych drzew. W tym roku z uwagi na silne wiosenne przymrozki plony brzoskwiń nie będą imponujące – w wielu sadach…Czytaj więcej: Mimo suszy wczesną wiosną, kędzierzawość zaatakowała. Czy można teraz pomóc brzoskwiniom? Dodaj komentarz

  Brunatna zgnilizna drzew pestkowych to groźna i powszechnie występująca choroba wiśni, czereśni, śliw, moreli oraz brzoskwini. Co roku powoduje duże straty gospodarcze i jest przyczyną zniszczenia plonu w wielu sadach. Łagodna zima stworzyła idealne warunki do przezimowania patogenu. Niech nie zwiedzie nas zapowiadająca się susza –…Czytaj więcej: Jak skutecznie chronić sad przed brunatną zgnilizną drzew pestkowych? 14 komentarzy

  Zaraza ogniowa pojawia się nieregularnie w uprawach jabłoni oraz gruszy, w których wywołuje znaczne starty. Jest groźną chorobą bakteryjną, zgodnie z aktualnymi przepisami podlegającą w UE obowiązkowi zwalczania. W sprzyjających warunkach wysokiej temperatury i wilgotności jest zdolna zniszczyć cały sad zaledwie w przeciągu kilku tygodni.…Czytaj więcej: Zaraza ogniowa – atakuje podczas kwitnienia! Dodaj komentarz

  W komunikacie sadowniczym z dnia 7 kwietnia 2020 Pan Zbyszek Marek ostrzegał, aby być gotowym na zagrożenie ze strony parcha jabłoni. Zarodniki grzyba były już wówczas gotowe do wysiewu, czekały jedynie na pierwszy deszcz. Pan Zbyszek zwrócił uwagę, że okazja do infekcji parcha trafia się bardzo często w Święta Wielkanocne, więc trzeba być…Czytaj więcej: Z parchem trzeba stanowczo – przed kwitnieniem oraz w trakcie! 2 komentarze

Wrzesień był gorący i suchy, natomiast od kilku dni przechodzi przez Polskę front niżowy obfitujący w deszcze. Są to warunki sprzyjające wystąpieniu na przechowywanych owocach oparzelizny powierzchniowej. Ponadto, jeśli zaobserwowaliśmy na naszych jabłkach oznaki przenawożenia azotem (co wzmaga ryzyko) musimy dołożyć baczną uwagę do zabezpieczenia…Czytaj więcej: Podwójne zagrożenie oparzelizną Dodaj komentarz

Podczas zbioru warto przyjrzeć się jabłkom, ponieważ istnieje wysokie prawdopodobieństwo identyfikacji oznak obecności grzybów Fusarium oraz Alternaria. Pierwszy z nich odpowiedzialny jest za odśrodkowe gnicie owoców, drugi natomiast za pleśnienie gniazda nasiennego. Porażenie stwierdzić można po przekrojeniu jabłek. W obu…Czytaj więcej: Uwaga na odśrodkowe gnicie jabłek Dodaj komentarz

Choroba zaraża w szczególności jabłonie (rzadziej pojawia się na gruszach). Specjaliści zalecają lustracje w sadach owocujących podczas prześwietlania drzew oraz letniego cięcia (w młodym, 1-2-letnim sadzie lepiej robić to w okresie bezlistnym). Za występowanie raka odpowiedzialny jest grzyb Neonectria galligena. Atakuje on drzewo, prowadząc…Czytaj więcej: Lustracje drzew pod kątem raka drzew owocowych Dodaj komentarz

Mączniak jabłoni w ostatnich ciepłych sezonach dawał się we znaki. W tej chwili walka z tą chorobą trwa w najlepsze. Metodą pierwszego wyboru przy niewielkiej skali porażenia podejmowaną przez sadowników, jest wycinanie porażonych pędów. Ale patogen, grzyb Podosphaera leucotricha, podczas infekcji pierwotnej atakuje także liście,…Czytaj więcej: Mączniak jabłoni w natarciu Dodaj komentarz

W obecnym sezonie na dużą skalę występują problemy z chorobą fizjologiczną – oparzelizną powierzchniową. Objawy w postaci smug, a następnie brunatnych plam czekoladopodobnych, widoczne są na skórce jabłek wcześniej na stronie bez rumieńca. Czasami zmiany dotyczą także miąższu owoców. Wrażliwe odmiany: Idared, Szampion, Mutsu,…Czytaj więcej: Oparzelizna powierzchniowa, czyli „czekolada” Dodaj komentarz

 

czysty owoc370

Projekt strony www Sitte.pl Lublin

No Internet Connection