Nowe wymagania w zakresie etykietowania wina

Od 8 grudnia br. zaczną obowiązywać nowe unijne przepisy dotyczące etykietowania wina w zakresie wykazu składników i informacji o wartości odżywczej. Obowiązek podawania tych danych szczegółowych będzie dotyczył wszystkich win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych do obrotu w Unii Europejskiej. E-etykiety Nowe prawo...

220 litrowe worki typu BAG IN BOX – idealne rozwiązanie dla zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego

  Na polskim jak i międzynarodowym rynku funkcjonuje szereg firm zajmujących się przetwórstwem owocowo-warzywnym. W Polsce szacuje się, że może to być ponad 300 przedsiębiorstw. Firmy te zajmują się w dużej mierze szeroko pojętą obróbką owoców i warzyw na rozmaite...

Ruszyły zbiory letnich malin. Argumenty, dla których plantatorzy nie powinni oddawać owoców za bezcen

  Wcześniej w sprzedaży dostępne były owoce spod osłon, natomiast od tego tygodnia sezon zbiorów malin odmian letnich możemy uznać oficjalnie za otwarty. Sytuacja na rynku zapowiada się ciekawie… Pierwsze ceny skupu zaoferowane przez mroźnie (4,3 – 5 zł za kg w pierwszej klasie jakościowej; 3,7 – 4,5 zł...

Zwierzęta gospodarskie zjedzą wytłoki owocowe?

  W przemyśle owocowo – warzywnym wytwarzane są tysiące ton odpadów rocznie. Mowa tu o wytłokach, których ilość w zależności od gatunku owoców oraz stosowanej metody pozyskiwania soku, zawiera się w granicach od 10 do 35% masy przerabianego surowca. Jest to odpad bardzo...

Rolniczy handel detaliczny

Podjęcie przez rolników działalności w ramach rolniczego handlu detalicznego będzie możliwe od 1 stycznia 2017 r. Informację podano na konferencji prasowej, w której uczestniczył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel, Podsekretarz Stanu Ewa Lech oraz Dyrektor...

Soki coraz popularniejsze wśród Polaków

Według najnowszego raportu AIJN1 (Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych) spożycie soków w Polsce rośnie i nasz kraj jest kluczowym graczem na rynku sokowniczym w Europie Środkowo-Wschodniej. Jednak Polacy piją wciąż za mało soków – tylko ponad 13 litrów rocznie...

Rodzinne firmy producentami najlepszych win

O uprawie winogron i produkcji myślą w kontekście przyszłych pokoleńwiatowa produkcja wina wyniosła na koniec ubiegłego roku ponad 275 mln hektolitrów. Duża część pochodzi od małych, niezależnych producentów i firm rodzinnych. – Wiele spośród najlepszych win na świecie jest...

Sprzedaż bezpośrednia a ulga podatkowa

Kiedy sprzedaż bezpośrednia jest opodatkowana 2% podatkiem? Czy cydr (lub perry) może być sprzedawany w ramach sprzedaży bezpośredniej, jeżeli jest wyprodukowany z owoców pochodzących z własnej uprawy, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy? 2% podatku od dżemuRolnik sprzedający przetworzone w sposób inny niż...

Soki i musy głównym tematem międzynarodowego spotkania ekspertów

Wczoraj, 18 maja, odbyło się w Warszawie spotkanie międzynarodowego zespołu ekspertów, którzy analizowali trendy na rynku sokowniczym w 5 krajach objętych kampanią „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”. Eksperci z Polski, Czech, Słowacji, Rumunii oraz Litwy...

60% zbiorów polskich jabłek idzie do przetwórstwa

GUS podaje, że zbiory jabłek w ostatnim sezonie wyniosły 3,150 mln t. Jednak jeśli przyjrzeć się szacunkowemu bilansowi przedstawionemu przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wygląda na to, że jesienią zebraliśmy prawie 3,9 mln t. Na krajową...

Dżemy od sadowników

Rolnik może produkować dżemy z jabłek, gruszek, śliwek, malin z własnego gospodarstwa w warunkach domowych. Aby je sprzedawać i nie narazić się na zarzut naruszania bezpieczeństwa i higieny przy tego rodzaju produkcji należy stosować się do wytycznych dobrych praktyk żywieniowych. Od 1 stycznia 2016 r. rolnik–przetwórca może...
X