Produkcja sadownicza (za wyjątkiem wiatropylnej leszczyny i orzecha włoskiego) zależna jest od obecności owadów zapylających, które przenoszą pyłek z pręcików kwiatu na znamię słupka. Umożliwia to zapłodnienie i zawiązanie owocu. Podstawowe znaczenie w zapylaniu kwiatów mają pszczoły miodne oraz trzmiele. Choć owady są ze sobą blisko…Czytaj więcej: Trzmiel vs. pszczoła - który owad jest lepszym zapylaczem?

  W okresie wiosenno – letnim, mniej więcej od końca kwietnia do lipca, u pszczół może pojawić się nastrój rojowy. Wynika on z naturalnych skłonności owadów do zachowania i rozprzestrzeniania gatunku. Dla pszczelarza jest jednak zjawiskiem niekorzystnym, gdyż prowadzi do ubytku z ula znacznej liczby robotnic, które mogłyby pracować i…Czytaj więcej: Sadowniczy kącik pszczelarski: Jak zapobiegać wyrojom? Co robić, kiedy rój pojawi się w okolicy?

Projekt strony www Sitte.pl Lublin