Blog

Zdaniem prof. Makosza, ceny jabłek deserowych będą wzrastały do końca sezonu

  – Moim zdaniem, ceny skupu jabłek deserowych będą wzrastały do końca sezonu. Poziom wzrostu cen skupu będzie zależał od jakości jabłek i okresu podaży. Przetrzymywanie zbyt dużej ilości jabłek do póżnej wiosny, wpłynie na obniżenie cen. Nie przewiduję wzrostu cen skupu...

Ceny za Galę i Goldena mogą przekroczyć nawet 3 zł/kg. Przemysł ok. 0,60 zł/kg – Profesor Makosz

  Kończący się sezon 2016/17  był pod względem ekonomicznym korzystniejszy od poprzedniego sezonu.  W latach 2015 i 2016, przy podobnych zbiorach  jabłek, ceny skupu były wyższe w kończącym się sezonie. W związku z tym istotnie wyższe były dochody z produkcji jabłek. W tym sezonie ponownie wyeksportowano około 1 mln ton jabłek.… Czytaj więcej:...

Tanie jabłka przemysłowe

  W ostatnim felietonie p.t. "WARTO WIEDZIEĆ", który się ukazał w dniu 29 lipca na portalu trsk.pl, m.in. przedstawiłem ceny skupu jabłek przemysłowych loco zakład w latach 2015 i 2016. Były bardzo różne. W roku 2016 średnia roczna cena była niższa o 0.10...

Przy cenie 0,50 zł/kg za przemysł można pomyśleć nad uprawą sadów przemysłowych

Zagospodarowanie jabłek przemysłowych Jabłka, które nie spełniają wymagań jabłka deserowego i na które nie ma zbytu na rynku jabłek deserowych, nazywa się jabłkami przemysłowymi. W naszym kraju wysoka jest produkcja takich jabłek. W ogólnych zbiorach ich udział waha się od...

Wstępna prognoza zbiorów owoców pestkowych

  Tegoroczne przymrozki wiosenne bardzo mocno uszkodziły kwiaty drzew pestkowych, bardziej niż drzew ziarnkowych. Prognozę zbiorów oparto o szacunek poziomu zawiązanych owoców w wszystkich krajowych regionach sadowniczych. W poszczególnych regionach wahał się od 0 do 70 %. Najmniej zawiązków u wszystkich…Czytaj więcej: Wstępna prognoza...

Spożycie jabłek w Polsce – Profesor Makosz

    W naszym kraju trwają dwa trendy w produkcji jabłek. Pierwszy to wzrost produkcji, drugi spadek spożycia. W okresie powojennym produkcja jabłek wzrosła z kilkuset tysięcy do 4.0 mln ton, z dalszym wzrostem. Spożycie jabłek spadło z 25 kg do 13 kg na mieszkańca (M).    Przed drugą wojna światową, spożycie jabłek mogło być...

Dlaczego produkujemy jabłka przemysłowe? „Większość producentów jabłek przemysłowych ponosi duże straty”

  POLSKIE JABŁKA PRZEMYSŁOWE Jabłka, które nie spełniają wymagań jabłka deserowego i na które nie ma zbytu na rynku jabłek deserowych, nazywa się jabłkami przemysłowymi. W naszym kraju wysoka jest produkcja takich jabłek. W ogólnych zbiorach ich udział waha się od 50 do 60 %. Pod tym względem zajmujemy zdecydowanie…Czytaj więcej:...

Profesor Makosz: Gdzie, jak dużo i za ile eksportujemy nasze jabłka?

    Pierwsze nasze jabłka eksportowano już około 100 lat temu do Rosji i Austrii. Były to niewielkie ilości, głównie odmiany Piękna z Boskoop. Eksport tych owoców rozwinął się dopiero po drugiej wojnie światowej.   Wielkość eksportu jabłek Znaczący eksport zaczął się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, wahał...

Dwie różne grupy producentów jabłek - Profesor Makosz

  W naszej produkcji jabłek, zawsze wysoki był udział owoców nie odpowiadających wymogom jabłka deserowego, zwane jabłkami przemysłowymi. Przerabiane na różne przetwory, głównie sok zagęszczony. W dekadzie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, przy średnich zbiorach 1.2 mln...

Przemyślenia po konferencji "Europa rynkiem dla naszych jabłek" POLECAMY

  W dniu 28 marca w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyła się zgodnie z programem konferencja pt.: "Europa rynkiem dla naszych jabłek". Prelegentami byli wybitni znawcy europejskiego rynku jabłek. Byli to: Helwig Schwartau, najlepszy analityk  i znawca rynku...

Wszytsko o wysokiej jakości jabłek. POLECAMY

  Profesor Makosz „O jakości naszych jabłek”.  W ostatnich kilkudziesięciu latach zaszły duże zmiany w jakości  jabłek. W latach z niską produkcją jakość jabłek nie miała większego znaczenia. Wtedy  spożywane było każde jabłko, nawet nadgniłe. Inaczej było w innych krajach....

Jeszcze o odmianach jabłoni. Produkcja ma być opłacalna? Posadź odmiany jednokolorowe.

  Jeszcze o odmianach jabłoni   Na całym świecie zachodzą ciągłe zmiany  w uprawianych odmianach o znaczeniu towarowym. Od wielu lat dominuje 5 odmian: Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Fuji i Granny Smith. Udział tych jednokolorowych odmian wynosi na świecie około 60 %, w USA  70 %, w krajach...

PROFESOR MAKOSZ ODPOWIADA NA PYTANIA CZYTELNIKÓW

  Po moim felietonie pt.: „Jakie sady jabłoniowe zakładać?" ukazało się sporo pytań i uwag, zwłaszcza z zakresu zalecanych odmian jabłoni. Dlaczego tak mocno podkreśla się konieczność rozwoju produkcji odmian jednokolorowych. Główny powód to wyższe ceny skupu, dwukrotnie większe od odmian dwukolorowych. Takie różnice…Czytaj więcej: PROFESOR...

Blog Profesora Makosza: Jakie sady jabłoniowe zakładać? "zanim założysz sad, sprzedaj jabłka"!

  W ostatnim moim felietonie podkreślałem ujemny wpływ nowych nasadzeń jabłoni na niski poziom cen skupu i opłacalność produkcji jabłek. Nie oznacza to, że nie należy zakładać nowych sadów  jabłoniowych. Potrzebne są do utrzymania ciągłości produkcji w gospodarstwie i naszej wysokiej pozycji na światowym rynku...

Profesor Makosz: Główne przyczyny niskich cen skupu naszych jabłek w 2016 roku

W roku 2016 ceny skupu były najniższe od wielu lat. Cena skupu za jabłka deserowe dobrej jakości odmian jednokolorowych wahała się od 1.20 do 1.54 zł/kg, a odmian dwukolorowych od 0.65 do 0.90 zł/kg. A za jabłka gorszej jakości niższe o 40 do 50 %. Moim zdaniem najważniejsza przyczyna, to bardzo wysoka nadwyżka nad potrzebami jabłek...

Blog Prof. Makosza: Dochodowość produkcji jabłek w 2016 roku

Plon jabłek różni się pod względem jakości. Różnice jakościowe są bardzo duże, wahają się od 10 d0 70 % jabłek wysokiej jakości i od 30 do 70 % niskiej jakości. W związku z tym różne są ceny i dochody. Dlatego dochodowość jest dokładniejszym miernikiem ekonomicznym od opłacalności produkcji jabłek. Jeśli różna jakość, to…Czytaj więcej:...
X