Ochrona jabłek przed chorobami przechowalniczymi cz. II

Każdy sadownik dąży do uzyskania jak największego plonu owoców o bardzo dobrej jakości oraz jednocześnie uzyskania z sadu owoców nadających się do długiego przechowywania w przypadku zachwiania się rynku zbytu i niezbyt zadowalających cen. Aby osiągnąć ten cel należy realizować określone zabiegi agrotechniczne w końcówce sezonu wegetacyjnego czyli w okresie około zbiorczym.

Wraz z nadejściem dojrzewania owoców ziarnkowych w różnych terminach (odmiana, podkładka, wiek drzew) bardzo istotną rzeczą jest ich zabezpieczenie przed patogenami wywołującymi różnego rodzaju choroby przechowalnicze. Niektóre choroby infekują owoce jeszcze wiszące na drzewie, przed ich zbiorami, inne natomiast rozwijają się dopiero po włożeniu do obiektu przechowalniczego. Każdy odpowiednio wyrośnięty (kaliber), jędrny (wysoka twardość miąższu) i wybarwiony (odmiana) owoc oraz o odpowiednich zdolnościach przechowalniczych (brak porażenia chorobami przechowalniczymi) to lepsza jakość. Aktualnie jabłka z wielu lokalizacji są niewystarczającej jakości na co wpływają: ordzawienia po mrozowe, uszkodzenia po gradzie, poparzenia słoneczne, ugotowanie miąższu, pęknięcia przyszypułowe, brak, mała liczba nasion lub niedostateczne ich wykształcenie, otwarte dno przykielichowe (nieodpowiednie zapylenie – warunki pogodowe i brak owadów zapylających), pleśnienie komór nasiennych, niedobory wapnia (GPP) itd. Biorąc pod uwagę powyższe, należałoby nie oszczędzać na ochronie przed patogenami chorób przechowalniczych i zastosować odpowiednią technologię przed i zarówno po zbiorach jabłek. Wybór odpowiedniego rozwiązania przyczyni się do znacznie trwalszego przechowywania owoców i zdecydowanie mniejszych strat, co przełoży się na lepszą (czytaj: wyższą) cenę sprzedaży takich owoców po otwarciu chłodni. Jest to bardzo istotną rzeczą zwłaszcza przy niedoborze „dobrego” towaru na rynku właśnie w bieżącym sezonie 2024.

Ochrona przed i po zbiorcza jabłek

W każdym gospodarstwie, które zdecydowało się w tym sezonie na dłuższe przechowywanie jabłek należało użyć odpowiedni program ochrony fungicydowej przeciw opisanych wyżej chorobom przechowalniczym:

1. Przed zbiorami (w zależności od presji chorób / warunków sprzyjających porażeniu):

- do 28 dni przed zbiorami – fungicyd zawierający kaptan np.: Captan 80 WDG / Malvin 80 WDG w dawce 1,9 kg/ha,

- do 21 dni przed zbiorami – naturalny fungicyd zawierający laminarynę np.: Vaxiplant SL / Plantivax / Laminone / Nutivax w dawce 1,0 l/ha + fungicyd zawierający fludioksonil w dawce 0,45 kg/ha

- do 10 dni przed zbiorami – naturalny fungicyd zawierający laminarynę np.: Vaxiplant SL / Plantivax / Laminone / Nutivax w dawce 1,0 l/ha + fungicyd zawierający fludioksonil w dawce 0,45 kg/ha

- do 5-3 dni przed zbiorami – naturalny fungicyd zawierający laminarynę np.: Vaxiplant SL / Plantivax / Laminone / Nutivax w dawce 1,0 l/ha + fungicyd zawierający fludioksonil i pirymetanil w dawce 1,6 l/ha.

Naturalny fungicyd zawierający laminarynę działa w roślinie systemicznie i podnosi naturalną odporność na wiele patogenów w tym wywołujących choroby przechowalnicze jak: gorzką zgniliznę jabłek, późny parch przechowalniczy a także ogranicza w dużym stopniu szarą pleśń jabłek czy mokrą zgniliznę jabłek (sina pleśń jabłek).  Produkt ten można stosować krótko przed zbiorami albo po I-ej przerywce, ponieważ nie posiada karencji a w zebranych owocach nie ma po nim żadnych pozostałości. Jest bardzo dobrym rozwiązaniem do jabłoniowych sadów w produkcji ekologicznej i w systemie na „zero pozostałości”. Zwrócę uwagę, że wybierając do ochrony rozwiązania w postaci fungicydów dwuskładnikowych: fluopyram + tebukonazol w dawce 0,75 l/ha – do 21 dni przed zbiorem czy boskalid + piraklostrobina w dawce 0,8 kg/ha – do 10 dni przed zbiorem, trzeba się liczyć z dodatkowymi 2 pozostałościami w owocach. Reasumując po takim programie z w/w dwuskładnikowymi preparatami, w jabłkach będą wykrywane aż 4-5 pozostałości po substancji aktywnej.

2. Po zbiorach, po załadowaniu owoców do przechowalni:

- fungicyd  (fumigant): DeccoPyr-Pot w dawce 20 g/t owoców.

PHOTO 2023 09 01 17 33 35

Fot. 1. - DeccoPyr-Pot doskonałe rozwiązanie post harvest - po wstawieniu schłodzonych jabłek do chłodni

Ze względu na mniejszą ilość owoców składowanych do przechowalni (prawdopodobnie większa sprzedaż „prosto z drzewa”) a także owoce mające tzw. wady z zapylenia (pozostałości płatków kwiatowych – okwiatu w dnie kielichowym, otwarte dno kielichowe (odm.: ‘JONAGOLD’ i sporty, ‘LIGOL’, ‘RED DELICIOUS’ i sporty – dodatkowe zagrożenie szarą pleśnią lub jej formami (sucha / mokra zgnilizna przykielichowa) i innymi patogenami atakującymi gniazdo nasienne (Alternaria spp., Fusarium spp., Cladosporium spp., Stemphyllum spp., Neonectria ditissima) oraz delikatnie uszkodzenia skórki owoców przez grad czy spękania skórki – zwiększone zagrożenie porażenia mokrą zgnilizną jabłek (siną pleśnią jabłek), brunatną zgnilizną drzew ziarnkowych (moniliozą – formą zimową przechowalniczą) czy gorzką zgnilizną jabłek, sugeruję pozborczo zamgławianie fungicydem zawierającym pirymetanil np.: DeccoPyr-Pot w dawce 20 g/t owoców. Jest to doskonałe rozwiązanie „post harvest” czyli po zapakowaniu skrzyniopalet z owocami do obiektu chłodniczego. Fumigant ten zwalca na jabłkach przede wszystkim: gorzką zgniliznę, szarą pleśń, mokrą zgniliznę (siną pleśń) oraz ogranicza w dużym stopniu: późny parch przechowalniczy, brunatną zgniliznę ziarnkowych, antraknozę (Glomerella spp. - rejestracja w innych krajach europejskich). DeccoPyr-Pot doskonale zabezpiecza, poprzez działanie wgłębne / translaminarne, wszystkie uszkodzenia powstałe na owocach podczas zbioru (przecięcia, wgniecenia i obicia skórki czy rany po wyrwanej szypułce itd.). W przypadku takich miejsc na owocach następuje ich powolne zabliźnianie i nie ma tam infekcji patogenów chorób przechowalniczych. Wstawione do komór owoce powinny być obowiązkowo i odpowiednio schłodzone (gruszki – od -0,5°C do 0,5°C / jabłka – od 0,5°C do 1°C). Pirymetanil z DeccoPyr-Pot dużo lepiej działa właśnie w niższej temperaturze a także przy wysokiej wilgotności względnej powietrza (ok. 90%) już w komorze chłodniczej, w formie generatora dymu, niż bezpośrednio przed zbiorami (3 dni przed), w formie aplikacji dolistne i na drzewa (temperatura owoców> 30°C).

PHOTO 2023 09 01 17 31 12

Fot. 2 - Opakowanie (puszka / świeca) DeccoPyr-Pot po „odpaleniu" samoistnie generuje dym, nie podrzeba dodatkowego urządzenia do zamgławiania

Przed przystąpieniem do zamgławiania należy wyłączyć wszystkie urządzenia chłodnicze na co najmniej 10 minut przed zabiegiem. Jeżeli chodzi o pomieszczenia z kontrolowaną atmosferą (KA), to aplikacja może być wykonana dopiero po ustabilizowaniu się wszystkich parametrów komory. Po wypaleniu puszek (świec) z preparatem należy włączyć wentylatory na średni lub wysoki poziom (na ok. 0,5-1 h) w celu równomiernego rozprowadzenia dymu pod sufitem komory przechowalnicze. Dawka DeccoPyr-Pot jest przewidziana na masę owoców a nie na parametry chłodni i wynosi 20 g / 1 t owoców (3,0 kg / 150 ton – ilość do tradycyjnej komory chłodniczej). Przy aplikacji tego produktu nie jest potrzebne żadne urządzenie do zamgławiania (np. typu elektrog), ponieważ opakowanie (puszka / świeca) po „odpaleniu” samoistnie generuje dym, który ma właściwości bardzo penetrujące i dociera do wszystkich miejsc. Istotną rzeczą jest to, że ten preparat nie może być użyty samodzielnie przez sadownika. Całej aplikacji ze względów bezpieczeństwa dokonuje przeszkolony zespół CropService. Sadownik składa zamówienie na stronie internetowej (www.uplcropservice.pl) na odpowiednie ilości produktu do swojego gospodarstwa wraz z usługą i określa termin przybliżony aplikacji.

PHOTO 2023 09 01 17 33 35 1

Fot. 3. Aplikacji produktu DeccoPyr-Pot, ze względów bezpieczeństwa, dokonuje przeszkolony zespół CropService.

Podsumowując, zastosowanie po zbiorczo produktu DeccoPyr-Pot przynosi 6 korzyści dla sadownika poprzez:

  1. Obniżanie porażenia chorobami przechowalniczymi owoców o dodatkowe 75-80% (badania i praktyka),
  2. Wprowadzanie tylko 1 dodatkowej s.a. do owoców (po 6 m-cach przechowywania tylko 30% NDP - Najwyższy Dopuszczony Poziom pozostałości po ś.o.r.),
  3. Dezynfekcję interwencyjną również skrzyniopalet, ścian przechowalni i urządzeń chłodniczych,
  4. Przeciwdziałanie powstawaniu odporności wielu patogenom chorób przechowalniczych,
  5. Brak tłustego osadu na owocach, nie wpływa w żadnym wypadku na pogorszenie smaku (gorzknienie)  czy spadek jędrności owoców,
  6. Możliwość wcześniejszego zastosowania 1-MCP po przewietrzeniu komory (min. 24 h przed).

PHOTO 2023 09 01 17 33 35 2

Fot. 4 – Informacja na drzwiach komory chłodniczej o zastosowaniu produktu DeccoPyr-Pot

Dzięki tak szczelnemu programowi ochrony (przedzbiorczo i pozbiorczo) przeciw chorobom przechowalniczym sadownik będzie miał w jabłkach tylko 2-3 pozostałości po substancji aktywnej (kaptan i pirymetanil oraz ewentualnie fludioxonil) oraz całkowitą pewność, że dobrze zabezpieczył swoje owoce do dłuższego przechowywania.

Nie przegap najnowszych wiadomości

icon googleObserwuj nas w Google News

Powiązane artykuły

Uwaga na podróbki i choroby kory i drewna

Gala, Golden i King Roat – sad po sadzie

Zalecenia sadownicze UPL 03.10.2024

X