Zapasy jabłek w krajach Unii Europejskiej

jablka-Skrzynka2WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek) podało pierwsze w tym sezonie dane o wielkości zapasów jabłek w krajach Unii Europejskiej. Informacje te nie są pełne, gdyż dotyczą tylko części krajów należących do Wspólnoty, niemniej wskazują na pewną tendencję w zmianie wolumenu zapasów unijnych w odniesieniu do roku poprzedniego. Zgodnie z nimi, w pierwszym dniu listopada br. łączne zapasy jabłek w prezentowanych krajach zmniejszyły się o 5,4% w odniesieniu do pierwszego dnia listopada w 2011 roku. Zapasy znacznie obniżyły się we Francji, gdzie spadek został oceniony na 34%, w Holandii natomiast na ponad 24%.
Na tle państw, będących istotnymi producentami tych owoców w skali UE, zdecydowanie lepiej prezentuje się Polska. WAPA ocenia, że zapasy jabłek w kraju wzrosły o 16,2% a łączna ilość tych owoców w przechowalniach i chłodniach w dniu 1 XI 2012 r. wynosiła 1,46 mln ton. Podany wzrost wielkości zapasów jest zatem szybszy od przewidywanego wzrostu produkcji w kraju przez GUS, czy też TRSK. Oznaczałoby to, ze relatywnie większa część producentów zdecydowała się na przechowywanie jabłek w celu uzyskania wyższych cen za owoce w dalszej części sezonu. Z drugiej strony świadczy jednak o stosunkowo niezmiennym popycie na krajowe jabłka w relacji do 2011 roku. Odnosząc bowiem ilościowy stan ich zapasów do wysokości zbiorów można wywnioskować, że zarówno w 2012 jak i 2011 roku została zagospodarowana zbliżona ilość jabłek okresie wczesnojesiennym. Dotyczy to łącznie rynku krajowego (w tym przetwórstwa) oraz eksportu. Brak tendencji rosnących w popycie widoczny był również w pewnym stopniu po cenach jabłek, które nie odbiegały znacząco od poziomu notowanego przed rokiem. Zgodnie z analizami IERiGZ-PIB różnice cen jabłek skupowanych do konsumpcji bezpośredniej w kraju jak też w skupie jabłek na eksport w październiku i listopadzie 2012 r. nie były istotne w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej i wynosiły zaledwie kilka groszy. Można jednak przypuszczać, że brak zapasów jabłek w krajach Unii będzie odczuwalny w dalszej części sezonu, mogąc w rezultacie przełożyć się na wzrost popytu na jabłka polskie.
 
Źródło: bgz.pl

Powiązane artykuły

X