Odmiany o barwnym miąższu – nowa jakość

W pierwszej części artykułu „Jabłka przyszłości – czerwone w środku?” opisano trzy odmiany o barwnym miąższu. Dzięki uprzejmości Sebastiena Doerpera z Les Vergers Du Hackenberg przedstawiamy kolejne. Odmiany takie, choć są obecnie niszowe, mogą odegrać w przyszłości większą rolę. Na Zachodzie nieliczne gospodarstwa już specjalizują się w ich uprawie, w Polsce mało znane.


Almata
Jabłoń o średniej sile wzrostu. Owoce różowe wewnątrz z białym centrycznym przejaśnieniem w przekroju. Miąższ delikatny, lekko kwaskowaty. Odmiana przeznaczona na soki, przetwory, kompoty. Almata dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia we Francji (przy granicy z Luksemburgiem i Niemcami – termin dojrzewania odmian poniżej też dotyczy tej lokalizacji).

czerwony-miazsz-Hiden-RoseAiries Red Flesh
Inaczej zwana Hidden Rose (widoczna na zdjęciu). Jabłoń o silnym wzroście. Owoce o zielono-żłółtej skórce, średniej wielkości, mało słodkie, kwaskowate. Miąższ chrupiący i soczysty, różowy z białymi przejaśnieniami. Odmiana dojrzewa w październiku.

Baya® Marisa
Jabłoń o średniej sile wzrostu. Owoce są czerwonej barwy z białymi przedchlinkami, duże (do 190 g), o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku (Brix 16%). Smaczne z subtelnym aromatem. Miąższ różowo-biały. Odmiana dojrzewa na początku września i przechowuje się do stycznia.

Burford
Drzewa o średniej sile wzrostu, którą znacznie ogranicza owocowanie. Odmiana na soki (dobre w smaku, mało kwaśne). W miąższu wyczuwa się cierpkość tanin. Posmak znika podczas pieczenia, gotowania. Owoce dojrzewają na początku października, ale można je pozostawić na drzewie do początku listopada. Miąższ różowo-biały.

Dries
Owoce soczyste dobrej wielkości, cierpko-słodkie. Dojrzewają w końcu września i przechowują się wiele miesięcy, nie tracąc właściwości smakowych. Miąższ ciemnoróżowy z białymi przejaśnieniami.

Geneva
Odmiana o średniej sile wzrostu drzew. Owoce o czerwonej skórce, średniej wielkości. Miąższ różowy na obrzeżach, jaśniejszy w okolicy gniazda nasiennego. Na sok zbiera się owoce w połowie września, a do spożycia na surowo – od początku października.

Mott's Pink
Jabłoń o silnym wzroście. Owoce błyszczące, pomarańczowo-różowe z rumieńcem, skórka tłusta w dotyku, lekko klejąca w fazie pełnej dojrzałości. Jabłka na prztwory i do spożywania na surowo: przyjemne w smaku, aromatyczne, bardzo soczyste, chrupiące. Odmiana wrażliwa na parcha jabłoni i choroby powodowane przez Alternaria.

Pink Pearl
Owoce chrupiące, słodko-kwaśne, o wydłużonym, lekko trójkątnym kształcie. Skórka jest zielona, jasna, czerwienieje na słońcu. Miąższ jest biało-jasnoróżowy. Odmiana dojrzewa w końcu października.

Pink Permain
Jabłoń o silnym wzroście i późnym kwitnieniu. Owoce średniej wielkości do dużych, czerwone, lekko słodkie, aromatyczne. Gdy są wewnętrznie dojrzałe, mają przyjemny smak i bardziej różowy miąższ. Dojrzewają od połowy października do połowy listopada.  

Purple Passion
Duże owoce, do celów przetwórczych, doskonałe na soki. Skórka i miąższ czerwony-lekko różowy.

Red Devil
Owoce średniej wielkości czerwono-szkarłatne, aromatyczne. Miąższ biały z marmurkowatymi różowymi przebarwieniami. Odmiana odporna na choroby i samopylna. Owoce dojrzewają w końcu września.

Red Merylinn
Jabłoń o słabym wzroście. Owoce kwaskowate, średniej wielkości o wyjątkowo intensywnie zabarwionym miąższu w całym przekroju! Odmiana doskonała na ciasta, soki, kompoty. Owoce dojrzewają od połowy września.

Roter Gardeteler
Drzewo o średnio silnym wzroście. Owoce śliskie, ciemnoczerwone, średniej wielkości, soczyste, aromatyczne po dojrzeniu, które następuje pod koniec września. Miąższ różowy prawie w całym przekroju owocu.

Scarlet Surprise
Odmiana o silnym wzroście drzew. Owoce są purpurowe, także w przekroju, smaczne. Dojrzewają w sierpniu, nie przechowują się dobrze.

Surfleet Sour
Jabłoń o silnym wzroście. Owoce są żywo czerwone. Trzeba czekać do końca jesieni, aby nadawały się do jedzenia.

Webster Pinkmeat
Drzewo o średniej sile wrostu. Owoce są zielono-żółte z rumieńcem. Miąższ jest blado różowy i biały.

Weirouge®
Owoce są lekko kwaskowate, ale smaczne. Dojrzewa w końcu sierpnia do połowy września. Miąższ jest różowy na obrzeżach i w okolicy gniazda nasiennego, a po środku biały.

Winter Red Flesh
Owoce są średniej wielkości z bardzo czerwoną epidermą. Dojrzewają w końcu września. Miąższ jest intensywnie zabarwiony na czerwono.

Wisley Crabe
Duże owoce, trójkątne. Miąższ różowy z białymi przebarwieniami.

Sad i szkółka  Les vergers du Hackenberg  połołożone są we Francji w pobliży granicy z Niemcami i Luksemburgiem. Jej właściciel, Sebastien Doerper, postanowił skupić się na odmianach rzadkich, niezwykłych, starych, lokalnych, widząc w takim podejściu wiele korzyści. Z jednej strony skłoniła go chęć zachowania bioróżnorodności, z drugiej zainteresowanie nietypowymi jabłoniami i gruszami. Właściciel stopniowo odkrywał coraz to nowe odmiany i włączał je do kolekcji, co wiązało się z koniecznością mnożenia materiału szkółkarskiego. Sady Hackenberg promują jabłka o czerwonym miąższu.

Drugi przykład gospodarstwa sadowniczego zaangażowanego w uprawę gatunków o czerwonym miąższu pochodzi z Meeffe w Belgii. Jean-Luc Dardenne w swoim sadzie ma wyłącznie odmiany barwne wewnątrz. Posadził je z myślą o wytwórni cydrów, napojów (także bezalkoholowego różowego napoju cydropodobnego dla dzieci, Kidibul) firmy Stassen, której niektóre linie produktowe powstają wyłącznie z jabłek.
W jego 2-hektarowym sadzie w Meeffe rośnie 1200 drzew odmiany Geneva. To drugi po Kanadzie kraj, gdzie uprawiana jest ta odmiana o barwnym miąższu. Jest ona lekko kwaśna. Jean-Luc Dardenne założył, że jeśli będzie robił podobnie jak inni sadownicy, produkcja przestanie się opłacać i nic nie będzie go wyróżniać. Jego sad jabłoniowy z odmian o czerwonym miąższu jest pilotażowym programem uczelni rolniczej z Gembloux.

W kolejnym artykule na temat odmian o barwnym miąższu, unikalne doniesienie. Zapraszamy!

Opracowano na podstawie: http://www.lameuse.be,
http://www.les-vergers-du-hackenberg.sebastien-doerper.eu/index.html

Foto: Sebastien Doerpner, KOPIOWANIE ZABRONIONE!

Powiązane artykuły

X