Azot w prostych formach mineralnych, łatwo rozpuszczalnych, na początku wegetacji jest bardzo szybko przyswajany przez korzenie. Wymagane ilości tego pierwiastka zmieniają się rok do roku i zależą od wielu czynników. Najważniejszymi z nich są owocowanie w roku poprzednim, właściwe nawożenie we wcześniejszym sezonie wegetacyjnym, obecność materii organicznej, czy pozostałości po plonach (wegetatywne i generatywne organy). Niejednokrotnie nawet bardzo wysoka dawka N nie stanowi problemu, jeśli zapewnimy dostateczną ilość próchnicy regulującej czas i ilość pobieranego pierwiastka przez system korzeniowy. Ważnym aspektem jest także dostarczenie właściwych ilości takich pierwiastków jak siarka, fosfor, wapń czy magnez. One będę decydowały o maksymalnych ilościach azotu, jakie roślina jest w stanie przetworzyć i wykorzystać do swojego rozwoju. Dlatego tak ważne, nie tylko na początku sezonu wegetacyjnego, jest odpowiednio zbilansowane nawożenie wspomnianymi wcześniej składnikami. Dobrym rozwiązaniem jest także odpowiednie dawkowanie azotu i rozłożenie programu nawożenia tym pierwiastkiem na przestrzeni kilkunastu tygodni wegetacji drzew. Serdecznie zapraszamy do oglądania.

Najnowsze komentarze

Projekt strony www Sitte.pl Lublin