Z roku na rok rośnie w Polsce zainteresowanie winiarstwem. Przybywa tym samym powierzchni winnic, które zajmują obecnie ponad 500 hektarów. Zdaniem specjalistów obszar ten będzie się powiększał ze względu na ułatwienia w przepisach dotyczących wyrobu wina oraz ocieplającego się klimatu. Najwięcej winnic zlokalizowanych jest obecnie w rejonie podkarpackim, dolnośląskim, małopolskim oraz w okolicach Zielonej Góry. Nie brak jednak śmiałków, którzy z powodzeniem tłoczą wino na Mazowszu, Pomorzu, Kujawach, Mazurach oraz Podlasiu. Choć daleko nam jeszcze do winiarskich potęg, takich jak choćby Francja, popularnością cieszy się również enoturystyka, czyli zorganizowane wyjazdy do winnic na degustację czy zwiedzanie.

winogrona bialeJeżeli zdecydujemy zająć się produkcją wina pomocne w tym będą stowarzyszenia i instytuty (chociażby krakowski Instytut Winorośli i Wina), które wspierają zakładanie nowych winnic oraz organizują szkolenia dla ich właścicieli. Możemy także wybrać spotkania szkoleniowe organizowane przez Instytut Ogrodnictwa w ramach Programu Wieloletniego. Jedno z nich odbyło się 21 września, a dotyczyło m.in. specyfiki poszczególnych odmian winorośli. W skierniewickim Instytucie hodowanych jest ponad 300 odmian. Przygotowaliśmy krótkie zestawienie tychże odmian wraz z uwagami prof. IO Jerzego Liska. Nie wszystkie bowiem nadają się do produktywnej uprawy w Polskim klimacie. W tej części przedstawimy winorośle stosowane do produkcji wina białego.

Odmiany o jasnej skórce (żółtej lub zielonej)


Solaris – dosyć szybko się rozbudza, a owocuje na koniec sierpnia, grona są średniej wielkości, ma tendencję do gnicia, charakteryzuje ją silny wzrost krzewów, jest odporna na mączniaka, można z niej wytwarzać słodkie wina.

Felicia – rzadko spotykana w naszym klimacie, plenna, ale podatna na przemarzanie.

Aurora – odporna na mróz, rośnie bardzo silnie, z racji czego może być przeznaczona do wysokopiennego formowania, wymaga silnego cięcia, rodzi wyjątkowo obficie i nie ma tendencji do przemienności, jest odporna na mączniaka i szarą pleśń;

Nektar – wczesna odmiana węgierska, owoce są małe, o silnym aromacie muszkatu i dużej zawartości ekstraktu;

Ortega – rodzi średniej wielkości słodkie jagody, jest odporna na przemarzanie, ale musimy wielką uwagę przyłożyć do ochrony przed chorobami grzybowymi, na które jest podatna, również posiada charakterystyczny posmak muszkatu.

Chardonnay – popularna odmiana winiarska, nie jest łatwa w uprawie z uwagi na podatność na mączniaka, ale owocuje obficie;

Kerner, Kerling – podobne odmiany, doskonałe do produkcji wina, niezwykle popularne w Niemczech, trudne w uprawie w naszym klimacie, łatwo ulegają zarażeniu mączniakiem właściwym i rzekomym.

Traminer – również należy do starych odmian winiarskich, grona koloru różowego, posiada bardzo bogaty aromat, na który składają się cytrusy, róża i muszkat. Jest trudna w uprawie, możemy się zmagać również z dużą ilością pasierbów, możemy ją sadzić jedynie w cieplejszych regionach kraju.

Pinot Blanc – wrażliwa na choroby, mało odporna na przemarzanie, owoce należy trzymać na drzewie najdłużej jak się da. Niegdyś uprawiana na Śląsku i w okolicach Zielonej Góry.

Sylvaner – grona są nierozgałęzione, atakuje ją często szara pleśń, odradzane są w jej uprawie stanowiska piaszczyste, nie lubi suszy.

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia

Sadownicy polują