PriusadiebnajaNajliczniejszą grupę wśród czereśni stanowią odmiany o czerwonej barwie skórki. Rzadziej spotykane w uprawie są odmiany o skórce żółtej z mniej lub bardziej intensywnym czerwonym rumieńcem. W tej grupie dobrze znana jest uprawiana w naszym kraju od końca XIX w. odmiana ‘Bladoróżowa’ (‘Miodówka Jasna’). Osiąga ona dojrzałość zbiorczą w drugiej dekadzie czerwca. Jej owoce są średniej wielkości i mają sercowaty kształt. Są bardzo smaczne, ale niestety miękkie i podatne na odgniecenia, dlatego najlepiej smakują zrywane prosto z drzewa.

Ciekawą czereśnią o wczesnym terminie dojrzewania i chrząstkowatych owocach jest ukraińska odmiana ‘Priusadiebnaja’. Jej drzewa rosną silnie, wcześnie wchodzą w okres owocowania, obficie i regularnie plonują. Owoce osiągają masę 6,5-7,5 g i są kuliste, lekko spłaszczone na wierzchołkach. Ich miąższ jest kremowy, jędrny, lekko kwaskowaty, smaczny. Do zalet tej odmiany należy niezawodne plonowanie drzew oraz mała podatność skórki na pękanie w czasie opadów deszczu.

Wśród odmian o późnym terminie dojrzewania i jasnej skórce przez wiele lat popularnością w naszym kraju cieszyła się ‘Büttnera Czerwona’ (‘Poznańska’). Została ona wyhodowana pod koniec XVIII w. i do dnia dzisiejszego można ją spotkać w starszych sadach towarowych. Jej drzewa wcześnie wchodzą w okres owocowania, plonują obficie i corocznie. Owoce dojrzewają zwykle w drugiej dekadzie lipca i osiągają masę 7-8 g. Są one jędrne, słodkie, aromatyczne i bardzo smaczne.

Z nowszych czereśni o jasnej barwie skórki i późnym terminie dojrzewania warto zwrócić uwagę na ukraińską odmianę ‘Wahtanka’. Jej drzewa rosną średnio silnie, kwitną dość późno, plonują dobrze i regularnie. Owoce dojrzewają zwykle w drugim tygodniu lipca, mają sercowaty kształt i osiągają masę 9-10 g. Ich miąższ jest jędrny, kwaskowaty, smaczny. Skórka jest średnio podatna na pękanie w czasie opadów deszczu.

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia