EverCrisp, efekt prac amerykańskich hodowców odmian jabłoni

Midwest Apple Improvement Association (MAIA) jest stowarzyszeniem prywatnych hodowców, którzy po 10 latach prac wprowadzają na rynek amerykański nową krzyżówkę jabłoni o nazwie 'EverCrisp'. Drzewa testowe będą dostępne dla członków MAIA od 2013 roku, a pierwsze owoce trafią do sklepów w 2017 roku.
'EverCrisp' jest krzyżówką 'Fuji' i 'Honeycrisp'. Jest bardziej podobna do 'Fuji', ale tekstura miąższu przypomina 'Honeycrisp'. Ma słodki smak. Owoce dojrzewają od połowy do końca października, ale w rzeczywistości 2 tygodnie po 'Golden Delicious'. Bardzo dobrze się przechowuje. Wygląda i smakuje jak 'Fuji', ale jest chrupka. Jest to odmiana plenna i łatwa w prowadzeniu.
'Honeycrisp', który dojrzewa 4-6 tygodni przed nowością, jest dochodową odmianą, ale sprawia kłopoty podczas przechowywania.
W kolejce do wprowadzenia na rynek czekają już następne wartościowe odmiany. Wielu członków MAIA mieszka w Ohio, Indiana, Illinois, Kentucky, Missouri i Michigan. Krzyżują odmiany i testują na własną rękę. 'EverCrisp' wyróżniała się pośród innych odmian.
Źródło: http://fruitgrowersnews.com, M. Milkovich

Powiązane artykuły

X