Termoterapia owoców
Francuskie sadownicze instytuty naukowe GRAB i Citifl prowadziły prace nad wykorzystaniem gotowanej wody o wysokiej temperaturze do zabezpieczania jabłek przed chorobami przechowalniczymi. Według wstępnych badań kąpiel owoców po zbiorze zabezpiecza przed chorobami wywołanymi przez gatunki z rodzaju Monilinia, Penicillium, Botritis, Gloeosporium. Prawdopodobnie zakres badań zostanie poszerzony o orzechy oraz szkółkarstwo.
Najlepiej byłoby połączyć wstępne sortowanie owoców z zabezpieczaniem owoców wodą o wysokiej temperaturze i ich myciem.
Taka metoda ograniczania chorób przechowalniczych polecana może być w produkcji ekologicznej i integrowanej.
Źródło: Reussirfl, Francois Warlop
Sadownicy polują
- Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
- Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
- Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Nadciąga arktyczne powietrze: mokry i zimny tydzień przed nami
- Przymrozek, grad, huragan – zwykłe ubezpieczenie to za mało
- 300 tysięcy złotych dotacji na sprzęt rolniczy. O co pytają rolnicy?
- Przejścia graniczne z Białorusią w Bobrownikach i Kuźnicy otwarte
- Azja zwiększa import owoców, a Polska intensyfikuje działania promocyjne
- Zabójczy wyścig cenowy
- Sadownicy podzieleni: jedni krytykują, drudzy chwalą nowe zasady wsparcia

