Owoce znów w szkole

Agencja Rynku Rolnego informuje, że z dniem ogłoszenia, tj. z dniem 16 sierpnia 2011 r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” (Dz. U. Nr 168,  poz. 1012).

Dostawca zainteresowany udziałem w programie „Owoce w szkole” w I semestrze roku szkolnego 2011/2012, powinien złożyć do dnia 26.08.2011 r. we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę dostawcy Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego Wniosek o zatwierdzenie do uczestnictwa w programie „Owoce w szkole”.
Szkoła podstawowa zainteresowana udziałem w programie „Owoce w szkole” w I semestrze roku szkolnego 2011/2012, powinna złożyć do dnia 12.09.2011 r. we właściwym miejscowo ze względu na siedzibę szkoły Oddziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego:
•    Zgłoszenie uczestnictwa w programie „Owoce w szkole”
lub
•    Wniosek o zatwierdzenie do uczestnictwa w programie „Owoce w szkole”, gdy chce samodzielnie pozyskiwać i udostępniać owoce i warzywa dzieciom z klas I-III uczęszczającym do tej szkoły oraz wnioskować do ARR o pomoc.

 
Warunki uczestnictwa w programie „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2011/2012
Adresy Oddziałów Terenowych Agencji Rynku Rolnego
Informacja o programie „Owoce w szkole”
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2010/2011 wynosi ok. 12,3 mln EUR (50,5 mln PLN).

W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania edukacyjne realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
•    świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
•    świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
•    soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. W przypadku dostaw produktów niespełniających wymagań jakościowych produkty te nie powinny być przyjęte przez szkołę.

Niespełniające wymagań jakościowych owoce i warzywa nie mogą być udostępniane w ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom klas I-III.
 

Źródło: arr.gov.pl

Powiązane artykuły

X