Pierwsze grupy producenckie z rejonu grójecko-wareckiego zaczęły różnicować cenę jabłek deserowych. Za jabłka przechowywane w kontrolowanej atmosferze oferuje się średnio 10 groszy więcej niż za jabłka ze zwykłych chłodni.

Ogłoszenia informujące o chęci zakupu jabłek z kontrolowanej atmosfery lub po „freszowaniu” pojawiły się liczniej już kilkanaście dni temu, jednak, jak do tej pory, nie oferowano wyższych stawek za taki towar.

Oferty z wyższymi cenami dotyczą odmian jabłek, które szybciej tracą jędrności. Jedne z najwyższych stawek, jakie można uzyskać za Szampiona z kontrolowanej atmosfery w rozmiarze 70-95 to 1,50 zł/kg, 65-70 – 0,80 zł/kg. Jeśli chodzi o Red Jonaprinca, dla rozmiaru 70-95 jest to 1,60 zł/kg, dla jabłek w przedziale 65-70 – 1,00 zł/kg. Natomiast Jonagored  70-95 – 1,50 zł/kg, 65-70 – 0,90 zł/kg.

Niestety, warunki pogodowe w tym sezonie mają swoje odzwierciedlenie w jakości jabłek. Za jabłka drugiej klasy, o znacznie niższej jędrności, obecnie oferuje się około 1,20 zł/kg. 

Szerszy przegląd cen: Czytaj więcej:  Na przestrzeni dwóch miesięcy jabłka praktycznie nie zdrożały

Najnowsze komentarze

Ostatnie ogłoszenia