Zmiany w wielkości produkcji i konsumpcji jabłek

jabka-gala(World Apple and Pear Association) WAPA podaje, że produkcja jabłek na świecie podwoiła się w czasie ostatnich 20 lat, a dokładniej wzrosła o 119%. Jest to najważniejszy gatunek sadowniczy, najbardziej lubiany przez konsumentów. W Europie odnotowano jednak zmniejszenie zbiorów o 10% w ostatnim dziesięcioleciu.  
Wzrost produkcji i konsumpcji zawdzięczamy prawie wyłącznie Chinom i innym regionom Azji, choć w Polsce i Europie Wschodniej także zanotowano zwiększone zbiory. Europejski rynek jest rozdrobniony i różne trendy biorą górę w zależności od specyficznych uwarunkowań. 
Zmiany zachodzą także w marketingu i reklamie, wspólnej sprzedaży np. we Francji i krajach Beneluksu. Duży postęp widoczny jest w dziedzinie certyfikacji na każdym etapie produkcji. 
 
Źródło: Messe Berlin,  fruchtportal.de

Powiązane artykuły

X