Europejska produkcja truskawek
W 27 krajach europejskich i Maroku produkuje się 1,2 mln ton truskawek na 110 tys. hektarów. Procentowy udział jest następujący: Hiszpania – 22%, Polska – 15%, Włochy – 14%, Niemcy – 13%, Maroko – 8%. W Andaluzji plon dochodzi do 45 t/ha. Największy obszar produkcji truskawki odnotowuje się w Polsce, potencjał produkcyjny największy jest natomiast w Hiszpanii, Włoszech i Francji, konkurencyjność najwyższa w Hiszpanii, Maroku oraz na podobnym poziomie we Francji, Włoszech i Polsce. Najlepiej zorganizowani są producenci truskawki w Holandii, Belgii i Hiszpanii, natomiast największym konsumentem tych owoców w Europie są Niemcy.
Czynnikiem zapewniającym zbyt jest konkurencyjność, na którą składają się: cena, promocja, marka produktu, dopasowanie odmianowe do potrzeb rynku, zdolność produkcyjna w długim okresie. Najwyższą konkurencyjność na na rynku truskawki wykazuje Hiszpania i Maroko, na nieco niższym poziomie Francja i Włochy, a dopiero na kolejnej pozycji Polska. Niebagatelną rolę odgrywają w tym wypadku uwarunkowania klimatyczne (temperatura, woda, częstotliwość przymrozków, dostepność tanich odnawialnych źródeł energii w przypadku produkcji pod osłonami). Kilka silnych i znanych marek producentów truskawki obecnych jest na rynku hiszpańskim. W Maroku o sukcesie finansowym decyduje wczesność produkcji.
Kryterium, na podstawie którego można dokonać porównań konkurencyjności, jest średnia cena za kilogram truskawki eksportowanej. Tylko w Polsce i Maroku nie przekraczała ona w 2008 roku 1 euro/kg, w Hiszpanii wynosiła ponad 1,6 euro/kg, we Francji, Włoszech i Niemczech ponad 2 euro/kg, w Belgii przekraczała 2,9, a w Holandii - 3,4 euro/kg. [BPS]
Źródło: Reussir Fruits & Legumes 2009
Sadownicy polują
-
Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty...
-
Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza...
-
Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to...
Najnowsze artykuły
- Truskawki we wrześniu: tworzenie pąków i przygotowanie plantacji do zimy, Zbigniew Marek
- Jaka przyszłość czeka europejskie rolnictwo?
- Cięcie wiśni - Komunikat sadowniczy - Piotr Gościło
- Hipokryzja klimatyczna i pestycydowa: eksport zakazanych substancji i import skażonej żywności
- Borówki we wrześniu: zamykamy wzrost! Zbigniew Marek, 10.09.2025
- Empire po mrozach - Komunikat sadowniczy - Piotr Gościło
- Zalecenia UPL 9.09.2025