Pierwsze czereśnie z Hiszpanii wyjechały do Belgii I Holandii
Deszcz padający w ostatnich dniach miał negatywny wpływ na uprawy czereśni w hiszpańskich okręgach sadowniczych Valle del Jerte i La Vera. Prezes zrzeszenia sadowników z Valle del Jerte Ángel Prieto, mówi jednak, że straty spowodowane przez gradobicia są większe, a po deszczach, nie ma spękanych owoców, tak więc jeśli nawet utrzyma się deszczowa pogoda, plony powinny być zadowalające. Są pewne opóźnienia w produkcji, niemniej jednak na początku maja uzyskano pierwszy zbiór owoców na poziomie 14 t, które wyeksportowano do Belgii i Holandii. Są to owoce certyfikowane, charakteryzujące niewielkimi rozmiarami oraz lepszym, słodszym smakiem od innych, co jest wynikiem ich dłuższego dojrzewania na drzewie. Są jednym z najbardziej naturalnych produktów na rynku hiszpańskich owoców. Producenci z Valle del Jerte zapewniają, że tylko najlepsze otrzymują certyfikat pochodzenia.
Źródło: El periodico Extremadura, freshplaza.com