Przymrozki? Nie tylko w nas…

Jak podają eksperci, kaprysy wiosennej pogody zniszczyły plony śliwek w niektórych brytyjskich sadach w około 80%, co może spowodować krajowy brak owoców tego lata. Sadownicy byli bezsilni, kiedy w zeszłym tygodniu pojawił się niespodziewany mróz, a kilka godzin później wystąpiły nietypowe dla tej pory roku, wysokie temperatury w ciągu dnia (20C). Chociaż w majowych mrozach nie ma nic niezwykłego, tym razem nastąpiły one po dwóch miesiącach wyjątkowo ciepłej i suchej pogody, która sprawiła, że owoce zawiązały znacznie wcześniej. Śliwki zostały poważnie dotknięte przez nietypowy wiosenny klimat, ale producenci innych owoców przewidują niezły zbiór.

Truskawki  – które zwykle dojrzewają w czerwcu w otwartej przestrzeni – uniknęły mrozu i zaczynają dojrzewać. Jabłka, gruszki, maliny i w Wielkiej Brytanii najprawdopodobniej również dobrze zaowocują, podobnie winogrona, więc w tym roku przewidywana jest dobra produkcja angielskiego wina.

Od czasu rozpoczęcia prowadzenia pomiarów meteorologicznych 100 lat temu, był to najcieplejszy kwiecień w całej Wielkiej Brytanii oraz najcieplejszy w centralnej Anglii na przestrzeni 350 lat. Ale 3 maja temperatury  w części kraju spadły nieco poniżej zera, uderzając w hodowców śliwek we wschodniej Anglii, Worcestershire i Herefordshire.
Ray Manning, 65-letni sadownik, właściciel 30 akrów (ok. 12,1 ha) drzew w Willingham, Cambridgeshire, powiedział: „Straciłem 80% mojego plonu – jest to ogromna ilość. Produkuję owoce od 50 lat, mój ojciec od 90 i dotąd żaden z nas nie widział niczego podobnego.” Aby śliwki uległy zniszczeniom, temperatura musi spaść do około -2○C, więc na początku nikt nie rozumiał dlaczego zniszczenie było tak wielkie.

Rozmawiając z amerykańskimi sadownikami, odkryliśmy, że powodem jest zmiana temperatury od niskiej do wysokiej w krótkim czasie. Don Vaughan z Farm Advisory Services Team, który udziela porad dla sadowników, powiedział, że śliwki zostały uszkodzone w całym kraju, co może mieć wpływ na ceny. Powiedział: „Zniszczenia w takiej skali są bardzo niekorzystne i mogą oznaczać utratę kontraktów z supermarketami.” Guy Barter, z Królewskiego Stowarzyszenia Ogrodniczego, powiedział, że chociaż jabłka i gruszki również były narażone na mróz, to z powodu suchej pogody mogą dać dobre plony.” W tym roku wegetacja jest przyspieszona o 2-4 tygodnie.

Plantatorzy truskawek mówią o zapowiadającym się jednym z lepszych sezonów, przy jednoczesnej dobrej jakości owoców. Mieszane wiadomości napływają jednak od producentów owoców z południowej Brytanii, która cierpi na suszę w następstwie upalnej pogody w kwietniu.
Centrum Ekologii i Hydrologii, w swoim comiesięcznym uaktualnieniu, stwierdziło, że w Anglii, i Walii odnotowuje się  najniższe  marcowo-kwietniowe opady deszczu od 1938 roku. Nie jest najlepsza wróżba na najbliższe lato. Terry Marsh, z Centrum Ekologii i Hydrologii, powiedział: „Historyczne dane liczbowe dotyczące opadów deszczu, wskazują na tendencję do wystepowania suchych okresów wiosną, po których następują ponadprzeciętne opady deszczu w trakcie lata.”

Źródło: dailymail.co.uk
Tłumaczenie: Magdalena Wszołek
 

Powiązane artykuły

Sadownicy polują

X