 
					Choroby przechowalnicze jabłek cz.1 – SZARA PLEŚŃ
Brunatne, jaśniejsze na brzegach plamy zgnilizny, które szybko obejmują cały owoc, pomarszczona skórka, białoszary pylący nalot grzybni – są to objawy szarej pleśni jabłek, która jest jedną z najczęściej występujących chorób przechowalniczych w Polsce.
Szara pleśń występuje w trzech formach. Do zakażenia grzybem Botrytis cinerea nastąpić może podczas kwitnienia jabłoni, kiedy to strzępki rostkowe patogenu wnikają do kielicha, zakażając słupek i pręciki. Sprzyja temu chłodna i deszczowa pogoda. Po ok. 1,5 miesiąca po kwitnieniu rozwija się forma pierwsza – sucha zgnilizna przykielichowa. Początkowo jest to czerwono-fioletowa plamka gnilna wokół kielicha, która może z czasem wyschnąć. Jeśli jednak warunki atmosferyczne będą odpowiednie (deszczowo), zmiana przekształci się w miękką zgniliznę przykielichową, która obejmie resztę owoca (forma druga). Wówczas jabłka zgniją już na drzewie.
Patogen może również zainfekować owoce podczas sezonu wegetacyjnego, wybierając drogę poprzez naturalne otwory jabłka (strefa przykielichowa, przetchlinki) lub rany powstałe w wyniku uszkodzeń mechanicznych. Gniazdowe gnicie jabłek (forma trzecia) ujawni się podczas przechowywania, a zakres strat będzie się zwiększał się wraz z długością przetrzymywania owoców. Bowiem grzyb w bardzo szybkim czasie zakazi inne owoce.
Co przyczynia się do rozwoju choroby? Deszczowa pogoda w okresie kwitnienia i przedzbiorczym, nieprawidłowe schłodzenie jabłek przed umieszczaniem ich w chłodni lub co gorsze, umieszczanie w niej owoców mokrych oraz słaba wentylacja komór przechowalniczych.
Sadownicy polują
- 
									Uszkodził kilkanaście ambon myśliwskich. Usłyszał zarzuty
				
				
				
				
				
				
									Siedem zarzutów dotyczących uszkodzenia mienia i narażenia osoby na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty... 
- 
									Sadownicy polują: Polscy myśliwi padają ofiarą agresji?
				
				
				
				
				
				
									Taka teza pojawia się w artykule pt. „O agresji wobec myśliwych” autorstwa prof. dr hab. Dariusza... 
- 
									Sadownicy polują: Czy godzi się zabijać zwierzęta dla trofeów?
				
				
				
				
				
				
									Stosunek większości Polaków do zabijania dzikich zwierząt przez myśliwych jest taki, że działanie to... 
Najnowsze artykuły
- Krajewski: Pomagamy rolnikom i rozliczamy nieprawidłowości
- Ceny żywność w górę – inflacja w październiku
- Producenci z UE wzywają do podjęcia działań w związku z utrzymującymi się obawami dotyczącymi rewizji umowy o stowarzyszeniu UE-Ukraina
- Produkcja jabłek w Turcji spadła o 50 procent
- Ciepłe dni przed nami, ale z deszczowymi akcentami
- Zabiegi pozbiorcze w sadach jabłoniowych
- Zamiast pomocy – rachunek na 30 tysięcy złotych. Sadownik nie dowierza, co zobaczył
 
							

 
							 
							 
							 
							 
							 
							 
					 
					 
					 
							 
							 
							