Technologia „EM” (Efektywne Mikroorganizmy) w sadownictwie

Modne ostatnio, ale rzeczywiście skuteczne tzw. EM-y, czyli efektywne mikroorganizmy, to naturalna technologia polegająca na kompozycji pożytecznych organizmów występujących w przyrodzie, która wprowadzone do środowiska nadaje mu potencjał naturalnej samoodnowy i regeneracji. Efektywne mikroorganizmy skutecznie i trwale przywracają  glebie właściwości warunkujące jej żyzność i urodzajność. Dzięki stosowaniu efektywnych Mikroorganizmów następuje skuteczna i trwała poprawa najistotniejszych parametrów gleby, które przekładają się bezpośrednio na efekt ekonomiczny.
Wraz z odbudowaniem warstwy próchnicznej, poprawia się struktura gleby i rośliny lepiej znoszą zarówno suszę jak i długotrwałe deszcze. Woda lepiej wchłania się do próchnicowej gleby, która może przyjąć zdecydowanie więcej deszczu. Na glebie po wyschnięciu nie tworzy się tzw. Skorupa, korzenie są lepiej rozwinięte i mogą wykorzystywać w miarę potrzeby zmagazynowaną wcześniej wodę, której w zdegradowanej glebie brakuje.
Dostępne na rynku formy EM-ów, znalazły zastosowanie w różnych gałęziach rolnictwa,  ogrodnictwa czy sadownictwa. Używane są w uprawie roślin (EM5, EM Naturalnie Aktywny) , hodowli zwierząt (EM Probiotyk), przechowalnictwie (EM Refresh) i prowadzeniu gospodarstwa domowego (EM Ogród, EM Bio, EM Zakiszacz, EM Refresh, EM Starter Kompostowy).
Stosowanie technologii EM w sadownictwie:
- podnosi jakość i wysokość uzyskiwanych plonów,
- ułatwia przechowalnictwo,
- znacznie obniża zawartość metali ciężkich w zbiorach,
- zapewnia wygodę stosowania, ze względu na brak karencji przed spożyciem owoców.
Dla osiągnięcia optymalnych rezultatów w uprawach sadowniczych zalecane jest stosowanie preparatów EM 5 i EM Naturalnie Aktywny w pięciu strategicznych fazach wzrostu roślin:
1. Na początku wiosny, w momencie pojawienia się zawiązków liści, w celu wzmocnienia efektu ochronnego, w dawce: 
40l/ha EM Naturalnie Aktywny + 3l/ha EM 5.
2. Przed rozpoczęciem kwitnienia, w fazie pąka, w celu wzmocnienia odporności na ataki patogenów, w dawce:
10l/ha EM Naturalnie Aktywny + 5l/ha EM 5.
3. Na koniec kwitnienia, podczas zawiązywania owoców, w celu zabezpieczenia roślin przed szkodnikami i wzmocnienia odporności roślin, w dawce:
10l/ha EM Naturalnie Aktywny + 5l/ha EM 5.
4. Podczas wzrostu owoców, przed dojrzewaniem, w celu ograniczenia pękania owoców i zwiększenia ich odporności na ewentualne gradobicie, w dawce:
10l/ha EM Naturalnie Aktywny + 5l/ha EM 5.
5. Po zbiorach, w okresie jesiennym, w celu zabezpieczenia gleby przed procesami gnicia, zachodzącymi przy rozkładzie opadających liści, w dawce:
40l/ha EM Naturalnie Aktywny + 2l/ha EM 5.
Należy pamiętać, że w przypadku Technologii EM, bardzo istotne jest przeprowadzania oprysków w czasie deszczu, kiedy to środki chemiczne nie mogą być stosowane, a stosowanie ich łącznie z pestycydami jest absolutnie wykluczone. Zaleca się wręcz stosowanie kilkudniowego okresu karencji pomiędzy tymi opryskami. Warto pamiętać też o czystości opryskiwaczy stosowanych do oprysków EM-ami. Przy opryskach gleby ważne jest, aby wymieszać preparat z podłożem, dlatego dobrze jest wykonać zabieg np. podczas podorywki, bronowania, czy orki.
 
 
Informacja na podstawie „Greenland Technologia EM Sp. z o.o.”
 

Powiązane artykuły

X