Boni Protect – praktyczne porady

Choroby przechowalnicze są przyczyna ogromnych strat na całym świecie.

Ponad 90 rodzajów grzybów jest za to odpowiedzialnych. W różnych strefach klimatycznych, rejonach, sadach, nasila się działalność specyficznych patogenów. Infekcje owoców następują w sadzie podczas wegetacji i przez uszkodzenia w czasie zbioru. Sprzyja im wilgotna pogoda przed zbiorem owoców. Odmiana i termin zbioru mają wpływ na nasilenie chorób przechowalniczych. Jabłka z drugiego zbioru są na ogół bardziej podane niż z pierwszego. Choroby przechowalnicze powodują patogeny między innymi: Monilinia fructigena, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Fusarium spp., Nectria galligena. Porażenie może nastąpić przez przetchlinki lub uszkodzenia skórki.

Sadownicy podejmują kroki, aby ograniczyć występowanie chorób przechowalniczych. W sadownictwie ekologicznym stosowana jest np. gorąca woda. Metoda ta wykazuje dużą skuteczność, ale wiąże się z wysokimi nakładami. W Integrowanej Produkcji owoców, stosuje się 1–3 opryskiwania fungicydami. W Niemczech i Austrii są to strobiluryny , kaptan, benzymidazole, często mieszaniny dwóch substancji czynnych. Najtrudniejszy jest czas tuż przed zbiorem lub między zbiorami w przypadku, gdy kilkakrotnie trzeba zrywać owoce, a także kiedy nie można zastosować konwencjonalnych środków ochrony. W Północnych Niemczech w 2010 roku były widoczne pierwsze objawy odporności Gleosporium na tiofanat metylu. Stosowanie w tym czasie środków ochrony wiąże się z ryzykiem wykrycia pozostałości w owocach. Ponadto sieci handlowe ograniczają zakupy owoców, gdzie wykorzystano wykryto więcej niż cztery substancje czynne na najniższym poziomie dopuszczalnych pozostałości.
Boni Protect bazuje również na grzybach Aureobasidium pullans, które w naturalny sposób kolonizują jabłka i zabezpieczają powierzchnię owoców przed rozwojem niepożądanych grzybów powodujących choroby przechowalnicze. Grzyby A. pullulans nie są zmodyfikowane genetycznie. Od 2002 roku Boni Protect jest już z powodzeniem stosowany i wykazuje porównywalną skuteczność co preparaty chemiczne. Może być wykorzystany w strategii antyodpornościowej, jako zamiennik środków konwencjonalnych w celu ograniczenia częstotliwości ich stosowania. Jabłka opryskiwane Boni Protect dobrze przechowują się w chłodni zwykłej, KA, ULO, DKA, a także z użyciem 1-MCP. Nie zmienia się ich zabarwienie ani smak. Pakowany jest po 1,5 kg. Ma formę rozpuszczalnych granul.

Boni Protect może być użyty w ramach różnych strategii ochronnych:
1.    Jako podstawowy środek ograniczający występowanie chorób przechowalniczych w sadownictwie ekologicznym i Integrowanej Produkcji owoców. Wtedy powinien być stosowany trzykrotnie, poczynając od 5 tygodni przed zbiorem, co 14 dni. Możliwe jest użycie go tuż przed zbiorem i między zbiorami.
2.    Zastępczo z fungicydami w IP –jeden lub dwa zabiegi Boni Protect przed zbiorem
3.    Dodatkowo łącznie z chemiczną ochroną, jeden lub dwa zabiegi przed zbiorem, w sytuacjach gdy podejrzewamy wzmożone występowanie chorób podczas przechowywania.

Boni Protect może być użyty 1 -3 razy w sezonie w dawce 0,5 kg/(ha x m wysokości korony), w 500 l/ha x m wody w stężeniu 0,1% (1 g/l).
Sposób sporządzanie cieczy roboczej: napełnić opryskiwać do połowy wodą i wlać rozmieszany z wodą Boni Protect, a następnie dopełnić go wodą, najlepiej o temperaturze około 25°C.

Opryskiwanie: Używa się do zabiegu standardowego opryskiwacza. Warunek – trzeba zużyć ciecz roboczą w ciągu 8 godzin. Konieczne jest właściwe pokrycie owoców cieczą roboczą. Należy wtedy zastosować dawkę 0,5 kg/h x m wysokości korony.

Przechowywanie: Boni Protect zawiera mikroorganizmy. Można go przechowywać 18 miesięcy w temperaturze 8°C lub 12 miesięcy w temp. 20°C. Ważną kwestią jest kompatybilność Boni Protect z innymi stosowanymi w sadownictwie.

W tym okresie nie powinno się stosować środków o długim okresie karencji, a także mieć na uwadze możliwość wykrycia pozostałości, lecz potencjalnie Boni Protect może być mieszany z Chorusem, Teldorem, penconazolem (Topaz), Vision, Calypso, Confidorem, Insegarem, Madexem, Pirimorem, Runnerem, Stewadem, Teppeki, Reldanem, preparatami miedziowymi, Funguranem, Kocide, Rovralem, GibbPlus, Gibb 3, OmniProtect, Nu-Fi-Filem, Silwetem, nawozami wapniowymi, etefonem, ATS-em, Regalisem.

Nie powinno się mieszać Boni Protect między innymi z: Delanem, Discusem, Dithane, Flintem, Folpetem, Polyramem, Ridomilem, Score, Signum, Switchem, Syllitem, Reldanem, Silwetem.

Boni Protect w ekologicznej produkcji był badany w latach 2003–2007. Maksymalnie wykazywał 68-procentową skuteczność w ograniczaniu chorób przechowalniczych, głównie z powodu masowego występowania gorzkiej zgnilizny, która w sadach organicznych nie jest zwalczana przez fungicydy stosowane przed zabiegiem Boni Protect, co zwykle ma miejsce w Integrowanej Produkcji i sadach konwencjonalnych.
 

Powiązane artykuły

X